Изложбата на Нейко Нейков е юбилейна - скоро той навърши

...
Изложбата на Нейко Нейков е юбилейна - скоро той навърши
Коментари Харесай

Нейко Нейков на 80 години - С приятели по пътя

" Изложбата на Нейко Нейков е юбилейна - скоро той навърши 80 години. Той е прочут сценограф, само че и художник. Картините от експозицията са сюжетни. Там е закодирано предишното и сегашното на художника. Там са неговите другари, неговите мемоари. В случая живописта оказва помощ за цветовете на паметта, за по-ярка случваемост в картините. Там са кодовете на един заслужен човек и актьор. " Така галеристката Краси Алексиева показва юбилейната галерия на известния художник и сценограф Нейко Нейков " С другари по пътя ", подредена в изложба " Възраждане " в Пловдив до 20 ноември. Тя може да се прегледа онлайн в арт салона, както и на уеб страницата и на фейсбук страницата на галерията.
Нейко Нейков е роден на 27 октомври 1943 година в Пловдив. Завършил е Националната художествена академия, компетентност " Сценография " при проф. Г. Каракашев и проф. Г. Иванов (магистър, 1971). Професионалната му кариера е обвързвана с съвсем всички театри в България - от 1971 до 2007 година е художник-сценограф на театрите в Сливен, Русе, Силистра, Кърджали, Пловдив, Централния куклен спектакъл, Сатиричния спектакъл в София. Работил е в креативен тандеми с най-големите български театрални режисьори - Слави Шкаров, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Любомир Дековски, Николай Ламбрев, Стоян Камбарев, Бина Харалампиева, Ивайло Христов, Димитър Стоянов-Нов, Гриша Островски, Кръстьо Мирски, Анастас Михайлов, Димитрина Гюрова и доста други, както и с режисьори от други страни, измежду които Бранко Плеша. Автор е на повече от 150 сценографски решения на творби от българската, съветската и европейската драматургия. Представял е независими изложения у нас и в чужбина, взел участие е и в доста общи национални и интернационалните експозииции.
Носител е на влиятелни оценки за сценография. Бил е ръководител на секция " Сценография " към Съюза на артистите в България (1995-2000) и секретар на секция " Сценография " към Съюза на българските художници (2008-2011).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР