Изложбата Мрежи от независими пространства: Токио застава пред погледа на

...
Изложбата Мрежи от независими пространства: Токио застава пред погледа на
Коментари Харесай

Изложбата Мрежи от независими пространства: Токио се откри в Морската градина на Варна

 Изложбата " Мрежи от самостоятелни пространства: Токио " застава пред погледа на варненската аудитория в Морската градина, с цел да предизвика мисленето на разхождащите се хора с хрумвания за друго, споделено другарство с града и в него, заяви за Vana24.bg Нина Локмаджиева.

Авторът арх. Иван Бонев показва своя плана по този начин: “Измежду токийските релси, автомагистрали, мостове и небостъргачи са закътани пространства, които приютяват ежедневните занимания на локалните поданици. Изложбата " Мрежи от самостоятелни пространства: Токио " споделя за общи градски пространства за лов на риба, земеделие, къмпинг, готвене, детска игра, клубове и квартални общности в най-големия метрополис в света. Тя разказва един едва прочут облик на Токио, като показва архитектура, прилагане, държание и ръководство на единични образци и мрежи от самостоятелни пространства. Идеята за самостоятелност или де-институционализция на споделени занимания и общи пространства се развива от философи и интелектуалци като Иван Илич, Анри Льофевр и Елинор Остром. Днес самостоятелните пространства в градовете са на практика израз на теоретичните хрумвания от началото на ХХ век.

Те са както спонтанни, по този начин и целеустремено търсени. Те се открояват ясно в интервали на рецесия, когато сплотени колективи се ангажират с политически, стопански и обществени стратегии вплетени в нормалните им действия. Подобни планове включват споделени кухни, библиотеки, аграрни градини, различни кина, пробни учебни заведения, самостоятелни културни центрове, клубове по ползи, работилници, общностни пространства, които са платформи за непосредствено другарство и шерване на познания и запаси сред хората. Така, независимостта или де-институционализацията на общи пространства се потвърждава като резистентен модел за сливане на хора със споделени ползи. "

Изложбата ще бъде открита на 11 септември от 18:00 ч. в Морската градина на Варна, като свободно налична апаратура сред дърветата в парка, наоколо до Кривото дърво. Своето проучване за самостоятелните пространства в Токио ще показа арх. Иван Бонев. Музикална среда ще сътвори Младежкият духов оркестър към Национално учебно заведение по изкуствата " Добри Христов “.

Вечерта ще приключи с прожекция на късометражни филми, документиращи историите на самостоятелни пространства от разнообразни места по света, подбрани от многогодишната стратегия на Международен фестивал за късометражно кино " Карантината “.

На 18 септември от 16:00 спорен конгрес към изложбената апаратура ще търси допирни точки на положителни и неприятни практики сред Токио и Варна. Ще се включат представители на самостоятелни пространства и планове във Варна, експерти и жители. Форумът ще бъде в две елементи: показване на определени самостоятелни пространства и планове във Варна от техни членове и външни експерти, и отворена полемика за провокациите и капацитета пред устойчивото развиване на самостоятелните пространства във Варна под модераторството на доцент доктор арх. Пламен Петров. Ще звучат осъществявания на музиканта Иво Тракийски. Вечерта ще приключи с премиерна прожекция за Варна на документалния филм " Гьолът “ / Die Grube (2019) на Христиана Райкова. Филмът ще се излъчи с общителното разрешение на Film University Babelsberg KONRAD WOLF.

“Мрежи от самостоятелни пространства " е проучване на проектант Иван Бонев, създадено сред 2017 и 2019 година в лабораторията на проф. Йошихару Цукамото в Токийския институт по технологии. Изследването е приключено през лятото на 2020 година дружно с илюстратора Виктория Паева, арх. Антон Керезов и арх. Вероника Бонева.

Книгата " Мрежи от самостоятелни пространства: Токио “ е азбучник към едноименната галерия. Тя може да бъде открита в Gifted Urban Culture Hub и техния онлайн магазин.

Организатор на деянията е съдружие " Трансформатори “. Събитията се осъществят с поддръжката на: Фонд " Култура “ на Община Варна, Програма " Мобилност “ на Национален фонд “Култура ". Партньори са фестивал " Карантината “ (Школа по изкуствата " Дедал " ), ВСУ " Черноризец Храбър “, Дирекция АГУП на Община Варна.

С присъединяване на: Сдружение " Пространствата на Варна “, Сдружение " Таляна “, Алтернативно младежко пространство " ХАЛЕ 3 “. Под патронажа на Посолство на Япония в България.

Изложбата е част от 32-те Дни на японската просвета в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР