Изложба в Пловдивския исторически музей отваря вратите към банков трезор,

...
Изложба в Пловдивския исторически музей отваря вратите към банков трезор,
Коментари Харесай

Изложба в Пловдивския исторически музей представя банковото дело през 20-и век

Изложба в Пловдивския исторически музей отваря вратите към банков трезор, единствено че показаните находки не са банкноти и златни кюлчета, а свидетелства за развиването на банковото дело през годините.

Пловдив

Пишещи и сметачни машини, стенни часовници, мастилници и документи, свързани с банковото дело, са част от експонатите, които връщат в предишното посетителите на Историческия музей в Пловдив. И по занимателен метод показват историята на банковото дело у нас. Изложбата е плод на близо петгодишните старания на чиновници на българска банка, специалисти и реставратори, които разказват, снимат и възвръщат предметите от всички клонове на финансовата институция. Това е самобитно продължение на изложбата от картини и графики от Златния фонд на банката, показани преди година в Градската изложба на Пловдив. И двете прояви бяха част от програмата на фестивала " Нощ/Пловдив ".

Настоящата експозиция е аранжирана в три зали – в едната е спретнат управителен кабинет, другата е банков салон и третата – трезор. Сред най-забележителните експонати са австрийска цигулка, направена от майстора лютиер Вилхелм Рупрехт през 1850, една от първите пишещи машини Mercedes (1910 г.), сметачна машина Astra от 1920 година, стенни часовници от първите десетилетия на ХХ век, дървено сметало, радио и грамофон от средата на ХХ век. Сред старинните находки е и преносим компютър от 1990 година

Колекцията демонстрира, че банковото дело у нас се е движело в крайник с най-новите технологии и способи на банкерството в Европа. Експозицията може да бъде прегледана до 14 октомври и е подредена в ново, неотваряно до момента крило на зала " Съединение " на Регионалния исторически музей в Пловдив като една символна интродукция към непрекъснатата експозиция, която ще бъде настанена там – " Пловдив по пътя към модерния свят ", която ще показва зараждането и развиването на промишлеността, общинското ръководство и градоустройството от Освобождението до втората половина на ХХ век.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР