Изложба с творби на известната художничка Калина Тасева (1927-2022) са

...
Изложба с творби на известната художничка Калина Тасева (1927-2022) са
Коментари Харесай

Националната галерия представя Калина Тасева

Изложба с произведения на известната художничка Калина Тасева (1927-2022) са разполагаем на ценителите на изкуството до 23 юни в Квадрат 500, пл. " Св. Александър Невски ", ул. " 19 февруари " 1. Куратор е доктор Боряна Вълчанова, научи ДУМА от отдел " Връзки с обществеността " на Националната изложба.
Калина Тасева се подрежда измежду огромните имена в панорамата на българското изобразително изкуство. Започва креативния си път през 1950-те в извънредно сложна социокултурна среда, в най-натоварените с идеологически канони години за българското изкуство. Създадените от нея произведения не се въздействат от художествени трендове, характеризират се с многопластовост, с огромно и сложно мислене, с висок професионализъм. Със мощната си креативна изява, като предизвикателство към времето, през което живее, Калина Тасева утвърждава от ден на ден престижа си и затвърждава яркото си наличие в българската живопис.
Централно място до 1980-те заемат голямоформатните, многофигурни композиции на близката й историческа и възрожденска тема. С пластична мощ и емоционалност са построени облиците на македонските въстаници, революционери и хайдути, на дами, облечени в груби селски облекла. Лицата са трагични, сурови и вглъбени. Формите в по-ранните творби са по-декоративни, линията е ясна и безапелационна, а в по-късните - експресивна и динамична.
Значителен дял в творчеството на художничката заема портретът. Моделите постоянно са близки другари, сътрудници и интелектуалци. Чрез статичните пози и съзерцателните положения е пресъздаден комплицираният им вътрешен свят. Обстановката и приглушената светлина способстват за търсеното психическо влияние.
Калина Тасева разпростира цялата си живописна мощност в пейзажния род и натюрморта, които може би най-пълно разкриват артистичната й заложба. Лиричните настроения на природата се демонстрират в поредност платна от 1990-те нататък. С истинска сензитивност, персонален почерк и изявена прочувствена мощ художничката търси поетичното звучене на колорита.
Представяне на Калина Тасева се провежда за първи път в Националната изложба. В изложбата са включени творби от фондовете на Националната изложба, СГХГ, галериите в Благоевград, Велико Търново, Варна, Габрово, Добрич, Казанлък, Пазарджик, Русе, Сливен и Ямбол, от наследниците на Калина Тасева и от частни сбирки. В рамките на изложбата ще бъде показан и филмът на Българска национална телевизия " Калина и комитите " (2016).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР