Изложба с копия на артефакти от Регионалния исторически музей, създадени

...
Изложба с копия на артефакти от Регионалния исторически музей, създадени
Коментари Харесай

Изложба представя копия на артефакти от РИМ – Варна за незрящи

Изложба с копия на артефакти от Регионалния исторически музей, основани за незрящи гости, ще бъде открита на 17-ти ноември от 18 ч. в арт изложба „ Ларго “ на ул. „ Хан Крум “ № 8 във Варна. 

Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Община Варна посредством Фонд „ Култура “. С тази самодейност се цели хората в неравностойно състояние да се допрян и усетят хубостта на изумителните артефакти от сбирката на РИМ – Варна, заяви галеристът Нели Вълчева. Проектът е отдаден на 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол.

Девет от най-атрактивните и известни артефакти от експозицията на музея са сканирани, след което са направени техни копия от полиестерна смола, пригодени за разбиране от незрящи гости. В серията са включени извънредно известната и разпознаваема „ Богиня от езерото “ – глинен похлупак във тип на човешка глава, изящна теракотена статуетка на Атис, който свири на сиринга, мраморна глава на римлянка – необичаен и хубав образец на скулптурен портрет от древността. В плана са още копия на двулицева мраморна надгробна плоча от II век, на мраморна скулптура на господ Юпитер Долихен, на мраморна фигура на Херакъл и на бронзова форма за обреден самун и други Предметите са открити в района на Варна и са от интервала – втората половина на V хилядолетие прочие Хр. – до IX-X век сл. Хр.  Изработката на артефактите е осъществена под управлението на статуя Живко Дончев, а под обектите има информация, готова от експертите от РИМ – Варна и преведена на брайл от Геновева Зашева. Изложбата продължава до 24-ти ноември.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР