Изложба с 40 графики на академик Румен Скорчев ще бъде ...

Изложба с 40 графики на академик Румен Скорчев ще бъде

Експозиция в Столичната библиотека за 90 години от рождението на Румен Скорчев

Изложба с 40 графики на учен Румен Скорчев ще бъде открита през днешния ден в Столичната библиотека. Експозицията е по мотив 90 години от рождението на художника.

В изложбата са подредени рисунки и литографии на Румен Скорчев към " Поезия и прозаичност " на известни български и непознати създатели. Показани са илюстрации към стихосбирката на Радой Ралин " Всичко ми приказва " от 1975-та, романа на Ивайло Петров " Хайка за Вълци ", стиховете на Джон Кийтс и Тарас Шевченко.

Посетителите ще могат да видят и книги с литературни произведения, въодушевили създателя. От Столината библиотека твърдят, че съхраняват във фонда си стотици оригинали на изобразителното изкуство, сред които изключително място заемат 60 творби на Румен Скорчев. Част от тях са дарени персонално от самия него, а след гибелта му предоставени и от брачната половинка му.

Академик Румен Скорчев е илюстрирал над 200 книги по типичен литературни творби на Пушкин, Яворов, Омар Хаям, Шарл Бодлер, братя Грим, Карел Чапек, Асен Разцветников.

Източник: bnr.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg