Изложба, посветена на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра Св.

...
Изложба, посветена на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра Св.
Коментари Харесай

В НС откриват изложба, посветена на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“

Изложба, отдадена на 800-годишнината от основаването на скалния манастир-лавра „ Св. Архангел Михаил “, прочут като Ивановските скални църкви ще бъде показана в Клуба на народния представител в българския парламент.

Официалното разкриване ще бъде тази сряда от 11.30 часа, като на него се планува да участват регионалния шеф на Русе Анатоли Станев, представители на локалната и държавна власт, както и народни представители.

Събитието се реализира с поддръжката на Народното събрание, Областна администрация – Русе, Регионалния исторически музей и Организационния комитет по случай отбелязването на юбилея.

Експозицията показва текст, фотоси и схеми, като включва общо 15 постера. Тя разкрива историята на манастира в интервала XIII-XV век. Специален акцент е подложен върху личността на основателя на обителта Св. патриарх Йоаким I. Детайлно са прегледани и стенописите, връзките на манастира с българския царски двор, ктиторски подиуми, както и мястото му като духовно и културно средище. Очакванията са изложбата да остане към седмица в Народното събрание. Досега тя бе в Държавния културен институт към Министерството на външните работи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР