Изложба, която събира в цялост приноса на едно от големите

...
Изложба, която събира в цялост приноса на едно от големите
Коментари Харесай

Пътуваща изложба на един от доайените на сценичния плакат идва днес във Варна

Изложба, която събира в целокупност приноса на едно от огромните имена в българското изкуство в региона на приложната графика, идва през днешния ден, 6 март във Варна и ще бъде експонирана в Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “.

Под сбитото име „ Плакатът “ тя показва творчеството на Людмил Чехларов - един от доайените на театралния афиш у нас. Изложбата е проведена от Художествена изложба - Добрич, и е обвързвана с впечатляващо подаяние, което музеят получава от проф. Чехларов в края на 2021 година Дарението хронологично документира креативния път на Людмил Чехларов, образуването на образния му почерк и въздействието му върху развиването на актуалния афиш в България. Централно място в сбирката заемат театралните афиши на Държавния язвителен спектакъл „ Алеко Константинов “ - София, от 60-те години на ХХ век до наши дни. Людмил Чехларов е роден в Добрич, приключва Националната художествена академия, компетентност „ Плакат “, в курса на проф. Александър Поплилов. Веднага след Академията стартира работа като плакатист в Държавния язвителен спектакъл. Носител е на многочислени национални и интернационалните оценки в региона на плаката. Един от създателите на Триеналето на театралния афиш в София. Дълги години е измежду уважаваните преподаватели в НХА, професор по приложна графика. Плакатите на Людмил Чехларов са провокативни и провокират фена да влезе в театралната зала и да открие какво се крие зад неговите облици.

“Проектът ни “Плакатът ” включва 4 пътуващи изложения, във Варна е третата подред, откакто към този момент гостувахме в Шумен и в Силистра. В края на март ще бъдем в Бургас. Самият план е във връзка огромното и обилно подаяние, което Людмил Чехларов направи на нашата изложба - това е целият му персонален списък от произведения, които е рисувал и събирал през съзнателния си живот (щателно подредени по години), през всичките години, когато е работил за Сатирични спектакъл в София, а и освен. Колекцията включва 155 истински плаката, изработвани на ръка в съвсем автентичен размер - за предаване в печатницата, както и над 250 тиражни плаката, към този момент излезли от щемпел и популяризирани по афишарките в София в този интервал, има също и планове за пощенски марки и непокътнати знаци. Ценното в тази ситуация е както огромният брой творби в сбирката, по този начин и високото професионално равнище, което Людмил Чехларов съставлява в българския афиш, дръзвам да настоявам, и в международния. Той е един от създателите, дружно с още няколко огромни имена през 80-те години, които основават и утвърждават по този начин наречената Българска плакатна школа. Сред уредниците е и на огромните плакатни изложения, които не престават и в този момент под формата на Триенале на театралния афиш в София. Бил е дълги години жури на тези изложения, несъмнено, и участник, и освен в тях, а и в представителни изложения на българския афиш по целия свят.
За нас е чест, че проф. Чехларов избра нашата изложба - той е роден е в Добрич и тук са минали детските му години. Макар че в креативните си години не е живял в родния град, ние се ласкаем и от мисълта, че е избрал Добричката изложба като вярното място за най-хубаво запазване на своята сбирка. Ние одобряваме това като форма на оценка за нашата работа и с нашите планове се опитваме по непретенциозен метод да му върнем жеста и да създадем всичко допустимо за съхранението и популяризирането на дарението. Като самобитна признателност на това обилно подаяние ние се амбицирахме да създадем всичко допустимо, с цел да бъде удължен ползата към неговото творчество и към българския афиш.
Направихме два плана през предходната година - единият е за основаване на внушителен азбучник на цялото това подаяние, на цялата сбирка. Този план е към Национален фонд “Култура ”, реализирахме го в доста къси периоди и бих желал да изкажа голяма признателност към екипа - сътрудниците, които се включиха в направата на каталога - от снимането, през обработката на творбите, до дизайна на плаката. Успяхме до края на 2022 година, безусловно една година след дарението, да издадем този азбучник. Това е двуезично, първокласно издание, с доста високо качество. Вторият план, част от който са пътуващите изложения, е подсилен от Министерството на културата и цели разпространение и показване на каталога пред другите публики в четирите града. Радват се, както изложбите, по този начин и каталогът, на добър интерес във всеки град, където гостуваме - това са академични центрове с доста студенти, които се занимават в тази сфера - на плаката. Заключителната ни галерия ще бъде в края на март в Бургас, където ще гостуваме на специалността “Плакат и образна връзка ” на филиала на НХА в морския град. Заедно с тях ще създадем представянето на каталога и един уъркшоп, на който ще срещнем студентите с творчеството на Людмил Чехларов. А това е извънредно значимо за младото потомство, тъй като всички произведения, включени в изложбата, са по този начин наречените аналогови плакати. Работени са през годините, когато е нямало компютри, без стратегии и напълно на ръка, нещо, което младите създатели рядко вършат. ”
Откриването на изложбата “Плакатът ” е на 6 март, понеделник, от 18:00.

Експозицията ще остане в Градската художествена изложба на Варна на ул. “Л. Каравелов ” 1 до 23 март 2023.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР