Излизането на Слави Трифонов от управлението прибави и политическа криза

...
Излизането на Слави Трифонов от управлението прибави и политическа криза
Коментари Харесай

Свърши ли "Промяната"

Излизането на Слави Трифонов от ръководството прибави и политическа рецесия към проблемите с инфлацията и войната в Украйна. Кирил Петков желае да продължи смяната през държавно управление на малцинството, като завоюва на своя страна най-малко 12 депутати С нови избори или " експертно " държавно управление може да настъпи следващият поврат в желанията за промени.

Една година по-късно България се оказва в същата рецесия на ръководството както след първите два парламентарни вота през 2021 година и със същите три сюжета за излаз от нея - държавно управление на малцинството с неизбежната " шарена " поддръжка в Народното събрание, експертен кабинет " на спасението " и нови избори. Това следва от оповестеното от " ИТН " излизане от ръководещата коалиция. Залозите в сегашната обстановка обаче наподобяват доста по-сериозни.

Войната на Русия в Украйна разкри дестабилизирана геополитическа ориентировка на страната и действителна опасност за участието й в Европейски Съюз и НАТО - според от резултатите, които партиите на Костадин Костадинов и Стефан Янев биха постигнали при нови избори. Дори при друга настройка на властта в границите на настоящия парламент може да настъпи поврат и в желанията за промени в правосъдната власт и битката с корупцията , а ориста на заложените в проекта за възобновяване модернизационни планове и вероятността на страната за присъединение към еврозоната да остане все по този начин незнайна. Скъсването с енергийната и политическата взаимозависимост от Кремъл - също.
Реклама " ИТН " мина към вид В
Специалната политическа интервенция с името " ИТН ", почнала с миналогодишната изборна серия, наподобява, че продължава по проект. Планът, несъмнено, има разнообразни разновидности, които бързо се изредиха - на правилото " всичко или нищо ".

Вариант А предвиждаше изборна победа и лично държавно управление на Има Такъв Народ. Победата се случи, само че не до такава степен - водачът Слави Трифонов изиска всичко, т.е. държавно управление на малцинството с посочени от него министри, което щяло да разчита на " плаващи " болшинства, само че ходът в последна сметка приключи с нови избори.

Последва вид Б - с присъединяване в ръководещата и невъзможна съгласно мнозина четворна коалиция , в която водеща роля има спечелилата последните избори " Продължаваме промяната ". За да се състои тя, " ИТН " желаеха нищо по-малко от най-ресурсните министерства като районното и на енергетиката - перлите в короната на модела ГЕРБ/ДПС, против опасността да не вземат участие в сглобяването на болшинство.

Този изстрадал управнически модел изтрая тъкмо шест месеца, в които стана ясно, че три от политическите сили в обединението могат да реализират някакви търпими взаимни отстъпки, а партията на Слави Трифонов заложи на тактиката на шантажа.
Реклама
С вид В, до чието осъществяване се стигна в сряда, се потвърдиха и подозренията за двата съществени целта на Има Такъв Народ в ръководството - да продължи наследената от ГЕРБ/ДПС непрозрачна политика с милиардите за пътища и да не се допусне промяна на КПКОНПИ, която да компенсира в някаква степен бездействието на основния прокурор Иван Гешев по грандиозните за мащабите на България корупционни схеми. Предложението на " Продължаваме промяната " таман вътрешният министър Бойко Рашков да оглави антикорупционния орган, наподобява, е пресякло " алената линия " на " ИТН " ( още на стр.).
Потисканото напрежение мазета
Трима министри от Има Такъв Народ - Гроздан Караджов на Министерство на регионалното развитие, Радостин Василев на спорта, и на външните работи Теодора Ганчовска (енергийният Александър Николов не е участвал, тъй като е на работно посещаване в чужбина), напуснаха съвещанието на държавното управление в сряда още първоначално му. Причината е в разигралия се скандал поради поисканите от Има Такъв Народ още близо четири милиарда лв. за пътни поръчки на същите разследвани от Министерство на вътрешните работи и Рашков компании (още на стр. ). След отхвърли на премиера Кирил Петков и на вицепремиера и финансов министър Асен Василев да се съгласят с това искане и при отхвърли на Има Такъв Народ да се съгласят с по-силен надзор върху метода, по който пътната организация харчи големите средства, Слави Трифонов разгласи с видеообръщение по личната си телевизия, че поставя " завършек на тази коалиция и на тази мъка ".

След като се разбра за абсурда в държавното управление с парите за АПИ, надали всички са повярвали на изтъкнатото от Трифонов " национално изменничество " със Северна Македония (при състояние че въпросът е на процедура замразен с решението възможното повдигане на ветото да бъде гласувано в парламента).

" Никой не знае защо се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лв. за 9 дни ", съобщи още шоуменът. " Досега е обяснявано доста пъти защо се изхарчиха парите, ще разбираем отново ", отговори му задочно Асен Василев (още на стр. ). " Няма по какъв начин да допуснем публични поръчки, които съдържат компонент-есе какъв брой добре пълним дупки. Това се правеше в едно друго ръководство, не в нашето ", добави вицепремиерът.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Инфраструктура 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Политика Реклама
Репликата на Трифонов, че " в страната към този момент няма пари ", и въпросът му " Къде са осветените корупционни схеми на предходното ръководство " необичайно подсетиха за неотдавнашното изказване на Бойко Борисов, че властта е " обран бостан сега " и аналогичния му въпрос: " Каква е битката с корупцията - за една година какво разкриха, какво видяха? "
Стопкадър от изказването на Трифонов в сряда. " Видиш ли това изражение, към този момент знаеш, че ще се върви на избори ", гласеше един от мненията във фейсбук Фотограф: NA
Избухналото след дългото угнетяване напрежение сред " Продължаваме промяната " и " ИТН " продължи с взаимни нападки в медиите.
" Петков е измамник " против " Караджов е брокер "
Пред bTV Кирил Петков съвсем в прав текст упрекна Има Такъв Народ, че желаят да продължат корупционния модел на предходните ръководещи, и описа случки от кухнята на властта. Като тази да вземем за пример, че Слави Трифонов не е поискал да предложи друга кандидатура за шеф на Българска народна банка с изключение на Любомир Каримански, а след проваления му избор в Народното събрание е спрял да подвига телефона и да дава отговор на есемесите на премиера с покана разговорът да продължи. " За Караджов и Генчовска знам, че всичко координираха със Слави. Беше ми казано, че в случай че имам проблем с Гроздан Караджов, ще имам проблем със Слави, а самият той ми е казвал, че Караджов е просто един брокер ", сподели Петков и добави: " Моята теза е, че тези хора бяха в политиката, с цел да се опитат да вземат едни публични поръчки от АПИ, и като откриха, че няма да стане, излязоха - без да им пука за страната. "

По същата телевизия малко по-късно Гроздан Караджов и ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов дадоха отговор с контраофанзива. " По-жалка картина от това да се опитваш да спасиш оцеляването на кабинета си, като хвърляш обиди, клюки и същински неистини за всяко едно от нещата по адрес на вицепремиер от личния си кабинет, няма. Този човек през днешния ден беше самата жалка картинка на това, което се случва в обединението ", сподели Караджов по адрес на премиера и дефинира внушенията " за крадене, кражба и корупция " по негов адрес и това, че ще обслужва нечии компании, пък били те на ГЕРБ, като нелепи.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Така или другояче разпадането на ръководещата коалиция е реалност, от който следват три вероятни сюжета за развиване на политическата обстановка.
Сценарий 1: Нови избори
На пръв взор това е най-лесният излаз от рецесията. Той ще възпроизведе фрагментирания парламент, само че със основна специфичност - " ИТН " е допустимо да остане под чертата, а " Възраждане " и новата партия на Стефан Янев вероятно да разместят сегашните позиции на останалите.

В политически проект това значи още по-открито пробутване на съветското въздействие в страната и усилване на антизападната агитация, етикетирана като " национализъм " и неутралитет. Предсрочните избори също така значат и ново служебно държавно управление на президента Румен Радев, което в подтекста на войната в Украйна би подготвило почвата за подобен процес. Резултатът е, че България може да загуби още повече тежест в Европейски Съюз и НАТО.

Към момента обаче не наподобява някоя от партиите в Народното събрание (управляващи или в опозиция) да желае избори. Макар социолозите да отреждат първото място на ГЕРБ, партията на Борисов не съумява да усили поддръжката си и дребната преднина пред " Продължаваме промяната " идва от спада за ръководещите. От това следва, че резултатът от съдружни договаряния би довел или до сходна до актуалната сглобка, или до обединяване на проруските сили.

На този стадий наподобява, че единствените, които имат интерес от нови избори, са " Възраждане " и " Български напредък " на Стефан Янев, а също и и Движение за права и свободи, които могат да се надяват на по-благоприятна за ползите им настройка.
Сценарий 2: " Експертно " държавно управление
Една стартирана от дълго време концепция е различен кабинет в границите на този парламент. Това значи, че партиите би трябвало още веднъж да преминат през конституционната въртележка . Тоест Румен Радев да връчи мандат на първата по величина парламентарна група - настоящия мандатоносител " Продължаваме промяната ". Ако договарянията за нов кабинет на Политическа партия са несполучливи, следва мандат за ГЕРБ, за които множеството обединения са заявили, че са нежелателен сътрудник. Третият мандат се връчва по желание на президента - също забавен миг на фона на хода на Трифонов и влошените връзки на Радев с Българска социалистическа партия. Заради твърдата си прозападна ориентировка " Демократична България " също не наподобява вид.

И въпреки всичко съгласно непотвърдена информация е допустимо, в случай че се стигне до такова състояние, президентът да връчи мандата точно на Има Такъв Народ. Тогава е допустима и хипотезата за някакъв тип " експертно държавно управление ", което ще е явен вход към властта на ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Сценарий 3: Кабинет " Петков " на малцинството
Всъщност въобще не е изключено сегашната обединението отпред с " Продължаваме промяната " да остане на власт за още незнайно време като тройна с така наречен държавно управление на малцинството.

На изключителната конференция на Политическа партия в сряда министър председателят Кирил Петков изрази твърдата си подготвеност за това. На въпрос за поддръжката в Народното събрание той уточни, че не може да има взаимоотношение " с Движение за права и свободи с Пеевски и с ГЕРБ с Борисов " и ще разчита част от депутатите на " ИТН " да останат лоялни към поетите от обединението задължения, най-много за битката с корупцията. При излизането на Има Такъв Народ в съпротива кабинетът ще се нуждае от минимум 12 спомагателни гласа към общия общ брой на останалите три партии от обединението.

Също на изключителна конференция водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи твърдото желание на партията да остане в държавното управление и поддържа кандидатурата на Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ. За Българска социалистическа партия нови избори са и най-неизгодни поради опасността от нов електорален " канибализъм " от партиите на Костадинов и Янев.

" Демократична България " също остава в ръководството. " Какво следва? Тласкаме България към избори, към безпорядък, към ръководство с плаващи болшинства? Ако човек съществено се отнася към това да представляваме хората, които са ни избрали, ние сме длъжни първо да си отговорим на този въпрос ", съобщи съпредседателят на обединяването Христо Иванов, който прикани Има Такъв Народ да се върнат на масата за договаряния, за което " още не е късно ".

Този вид за опазване на нежното ръководство може да се реализира, в случай че бъдат открити " 12 депутати от другите парламентарни групи, подготвени да поддържат държавното управление " по думите на Кирил Петков. Неофициалната информация е, че в Има Такъв Народ има няколко души, подготвени на диалози за това.

В другия случай ръководещите могат да продължат както до момента - с пробутване на решения, когато е допустимо. От " ИТН " от месеци не гласоподават с сътрудниците си, а в избрани обстановки пък Движение за права и свободи и ГЕРБ поддържат решения на досегашното болшинство. Гласуването на Бойко Рашков за ръководител на антикорупционния орган не е измежду тези обстановки, само че не е изключено от " Възраждане " да го поддържат.
Ходът на Има Такъв Народ изпревари избора на Бойко Рашков за ръководител на КПКОНПИ.
Ако не се се намерят " 12 лоялни " депутати, при всички случаи т ози модел планува решаващо присъединяване на опозицията в определянето на решенията в Народното събрание.

Общото сред тези три сюжета е, че нито един от тях не е същински постоянен. Предсрочните избори са с изцяло непредвидим резултат - не толкоз поради разпределението на местата в Народното събрание, а поради неналичието на различен център на политическа гравитация, към който да се събере болшинство. " Експертното " държавно управление ще е продължение на крадливото безвремие от последните 12 години с всички опасности от това - най-много съществено публично неодобрение. Правителството на малцинството ще е с доста неразбираем небосвод - както какъв брой време ще се задържи, по този начин и какво ще може да направи. Но в действителност, в случай че се съди по обясненията на към този момент някогашните съдружни сътрудници, всички тези опасности са съществували и до момента, просто са били малко скрити под маската на съдружното двуличие. Сега тази маска падна и остава да се види кое от двете лица ще вземе превъзходство.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Румяна Червенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР