Излезе от печат новото издание на Исторически музей Свиленград. Книгата

...
Излезе от печат новото издание на Исторически музей Свиленград. Книгата
Коментари Харесай

Музеят в Свиленград представи сборник

Излезе от щемпел новото издание на Исторически музей Свиленград. Книгата „ Стожери на духовността. Религиозните и просветителни институции на тракийските българи” беше показана от шефа на музея Елена Митева и уредника доктор Стефан Димитров. Сборникът, който е четвъртото издание на локалния музей, бе отпечатан след извоюван конкурс на Министерството на културата. Той включва проучвания на български учени, музейни експерти и краеведи, отдадени на двата огромни признака на духовността на тракийските българи – православната религия и стремежът към световна култура.

Книгата се състои от 2 елементи – изследователска и документална. В първата част са показани научните отчети от ІV-та национална конференция на тематика „ Църковното и просветително дело в Тракия ХV-ХІХ в.”, инициирана от музея и извършена в Свиленград. Във втората част на сборника е намерил място дареният на музея и съхраняван в продължение на близо осем десетилетия непубликуван ръкопис „ Свиленград в миналото” на одринския учебен контрольор Георги Фотев, който е с значима документална и мемоарна стойност за историята на района. Научната част на сборника се състои от 16 студии и стати, които обгръщат необятен кръг от проблеми, обединени от тематиката за развиването на църковното и просветително дело в Одринска Тракия и в Свиленград. Сред техните създатели са авторитетни историци от Българска академия на науките и разнообразни университети като проф.д.и.н. Светлозар Елдъров, проф. доктор Цонка Каснакова, доцент Тодор Радев, доктор Ваня Стоянова, доктор Калина Пеева и други, от районни музеи - доктор Красимира Узунова, доктор Виолета Костова, както и локални краеведи - Атанас Куманов, Коста Льондев и други

От 2011 година насам Исторически музей Свиленград издаде три сборника с научни студии и публикации, отдадени на историческото минало и културните обичаи на Свиленград и района. В тях са включени отчети от няколко научни конференции, проведени от музея за празника на Свиленград. В момента за щемпел се приготвят още три научни издания.

„ През 2011 година организирахме за първи път историческа конференция в Свиленград в чест на празника на града, описа Елена Митева. Тогава искахме, само че не знаехме дали ще се трансформира в традиция. Но с поддръжката на кмета на общината Георги Манолов за тези 7 години организирахме тук 6 национални научни форума с присъединяване на учени от Българска академия на науките и разнообразни влиятелни български университети. За да съхраним за поколенията научните достижения, изнесени в отчетите, ние учредихме и издателство към Исторически музей - Свиленград. Днес към този момент можем да се похвалим, че издателството е издало три сборника”. Тя напомни, че още през 2011 година в диалог с проф.Светлозар Елдъров е набелязана значимостта на тематиката за църковната и просветителна институции в Тракия. „ За тях би трябвало да се приказва с почит, защото те са факторите, които в най-голяма степен способстват за съхраняването на националната еднаквост и духовността на българите”.

. ”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР