Изкуството, генерирано с помощта на изкуствен интелект (ИИ), става все

...
Изкуството, генерирано с помощта на изкуствен интелект (ИИ), става все
Коментари Харесай

Universal Music иска от стрийминг платформите да забранят генерираната от ИИ музика

Изкуството, генерирано благодарение на изкуствен интелект (ИИ), става все по-популярно в мрежата след стартирането на най-новата версия на чатбота на OpenAI ChatGPT-4, както и на други сходни принадлежности. Въпреки това, не всички са изключително очаровани от необятната приложимост на технологията при основаването на креативен артикули.

По информация на Financial Times, Universal Music Group (UMG) е следващата компания, която е изразила своите опасения по отношение на свободния достъп до мощни генеративни принадлежности. От най-голямата музикална корпорация в света са изпратили искане до съвсем всички стрийминг платформи, като Spotify, Apple Music и други, да блокират разпространението на наличие, основано от ИИ, в което са употребявани мелодии и текстове от песни, предпазени с авторски права. Освен това от UMG упорстват да се постави завършек на потреблението на творчеството на техните реализатори за обучаването на сходни принадлежности. Досега ИИ ботовете имаха достъп до музикалните каталози на стрийминг платформите, които разработчиците използваха за усъвършенстването на технологията.

Съвсем скоро консуматор в Twitter разгласява образец за генерирана от ИИ ария, която включва клонираният глас на един от най-известните рапъри в света Jay-Z и елементарно може да заблуди аудиторията, че в действителност е изпълнена от него. Според публикацията във Financial Times, от UMG са станали „ още по-обезпокоени “ от безконтролното потребление на интелектуална благосъстоятелност при основаването на музика благодарение на новата технология. Според представител на компанията „ с появяването на всяка последваща версия на принадлежности като ChatGPT ще се появяват и нови проблеми “:

„ Изкуственият разсъдък може да бъде употребен за композирането на ария, която лирически да прилича стила на някой от нашите най-популярни реализатори, да речем Тейлър Суифт, само че да звучи като изпята от различен подобен, да вземем за пример Бруно Марс или Хари Стайлс. Резултатът, който получавате, се дължи на обстоятелството, че образованието на технологията е основано върху интелектуалната благосъстоятелност на тези създатели. Няма да се поколебаем да предприемем нужните стъпки, с цел да защитим правата на компанията и на нашите реализатори. “, прибавят от UMG.

Този проблем може да се окаже единствено началото на битката на музикалната промишленост против ИИ. Наред с генерираната от изкуствен интелект музика, в платформи като Twitter и YouTube се появяват от ден на ден профили и канали, разпространяващи ремикси и модифицирани версии на добре познати песни, основани посредством технологията и в нарушаване на авторските права. От Гугъл неотдавна оповестиха своя личен генеративен инструмент, наименуван MusicLM, който ще може да основава „ висококачествена музика от текстови описания “. Приложението към момента не е излязло публично, само че от компанията пуснаха цяла страница в GitHub с примерни осъществявания, основани от техния бот.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР