Изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно заболяване имплантира

...
Изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно заболяване имплантира
Коментари Харесай

35-годишен мъж вече диша с изкуствено сърце

Изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно заболяване вгради сполучливо екипът на проф. доктор Димитър Петков от Клиниката по сърдечна хирургия към УМБАЛ “Чирков ”. Това оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Младият мъж е с диагноза “дилатативна кардиомиопатия ”- тежко сърдечно заболяване, при което сърцето губи способността си да се редуцира и усилва. Нормалната мощ за редуциране на тази възраст е 5,5 и 8,5 литра кръв за минута, при него степента е в размер на 1,2 литра.

Ниските равнища на циркулация не могат да задоволят потребностите на организма с кръв и О2 и пациентът изпада в тежка сърдечна непълнота, от която страдат освен сърцето, само че и всички органи и системи – обиден е черният дроб, има оттоци по краката, белият дроб задържа вода и това води до блокиране на дихателната функционалност.

Най-добрият метод на лекуване в тази ситуация е да се извърши сърдечна трансплантация, само че защото донорите са извънредно малко и съвсем липсват, а положението на пациента е животозастрашаващо, единствената опция да му се помогне е имплантирането на изкуствено сърце. 

Снимката е илюстративна

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР