Изкуственият интелект завладя света още след пускането на ChatGPT -

...
Изкуственият интелект завладя света още след пускането на ChatGPT -
Коментари Харесай

Мястото на изкуствения интелект в журналистиката

Изкуственият разсъдък завладя света още след стартирането на ChatGPT - чатбот с изкуствен интелект, създаден от компанията за проучвания и разработки OpenAI - през ноември 2022 година Той си проправи път даже в публицистиката, като публицистите разискват евентуалното му въздействие върху новинарската промишленост и медиите.

ChatGPT е кадърен автоматизирано да генерира текст въз основа на писмени подкани и да се включва в разговорни взаимоотношения с потребителите, като дава отговор на техните въпроси. Чатботът закупи голяма известност, като през първите два месеца доближи над 100 милиона консуматори.

Привлекателността му се състои в неговите подробни и сходни на човешки отговори в разговорна форма, в това число способността да оспорва неправилни догатки и да дава отговор на следващи въпроси.

Асошиейтед прес, Ройтерс, Вашингтон пост, Би Би Си и Ню Йорк Таймс се възползват от изкуствения разсъдък, с цел да основават наличие, да персонализират предложенията си и да подобрят ангажираността на аудиторията.

Базираната в Съединени американски щати медия BuzzFeed също възнамерява да употребява ChatGPT, с цел да усъвършенства своите викторини и да персонализира несъмнено наличие за аудиторията си.

В диалог с Анадолската организация (АА) Джонатан Сома, който управлява стратегия за публицистика, основана на данни в Журналистическия факултет на Колумбийския университет, разказва ChatGPT като " приказен инструмент " за основаване на хрумвания и предоставяне на оферти на публицистите.

" Но както всички оферти, те са склонни да бъдат подвеждащи или погрешни. Ето за какво ChatGPT работи най-добре дружно с публицистите, като инструмент за подкрепяне на техния креативен развой, а не като независим артикул, който прави работата на журналиста ", сподели Сома в изявление.

Той сподели, че доста новинарски организации са въодушевени да употребяват принадлежности, захранвани от GPT, с цел да разгласяват истории, само че означи, че това е инвестиция с доста по-големи разноски.

" Това можеше да се види, когато CNET неотдавна разгласява огромен брой публикации, в които се позволяват неточности: даже когато се твърди, че редакторите преглеждат и ревизират генерираните от AI материали, те евентуално не го вършат! Много е елементарно бизнес причините за " повишение на продуктивността " да надделеят над способността на публицистите да поставят грижи и да работят по-ефективно ".

Запитан за ролята на ChatGPT за повишение на качеството и успеваемостта на публицистиката, Сома съобщи, че той може да свърши добра работа при инспекция на обстоятелствата макар " склонността си да халюцинира ".

" Базираните на GPT автоматизирани принадлежности за разбор на масиви от данни и търсене в огромни масиви от документи бързо узряват и могат да създадат доста за възстановяване на точността на журналистическите артикули. Например, в случай че пиша за растеж на кражбите от магазини, може автоматизирано да се направи питане до база данни, с цел да се види дали това е тъкмо показване ".

През февруари 2023 година OpenAI разгласи проекта си да предлага абонаментна услуга, наречена ChatGPT Plus.

Тази услуга дава голям брой преимущества на клиентите си, като да вземем за пример по-бързи отговори с предпочитан достъп до нови актуализации и усъвършенствания. Тя коства 20 $ на месец.

ChatGPT има някои ограничавания, защото може да дава неверни отговори освен един път, а евентуално неведнъж.

" ChatGPT от време на време написа правдоподобно звучащ, само че погрешен или неправилен отговор ", споделя компанията.

Сома също по този начин се съгласява, огромните езикови модели са склонни да " халюцинират " и да дават отговори на въпроси, които са неправилни, само че звучат тъкмо ", споделя той.

" Човек, който може да каже " не знам ", е по-надежден от човек, който постоянно има отговор, а за жалост е доста мъчно да накараш ChatGPT да каже " не знам ". "

Запитан за провокациите, с които публицистите ще се сблъскат при консолидираното на ChatGPT в работния си развой, той сподели, че " страхът " и " неналичието на познания " евентуално са най-големите проблеми за новинарската промишленост.

" Ако публицистите могат да отделят време - не като задача с краен период, не категорично за работа - да си поиграят с ChatGPT в ръководена среда, това може да им помогне доста да видят неговите мощни и слаби страни ", заключава Сома./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР