Изкуственият интелект вече не е тема само за научни и

...
Изкуственият интелект вече не е тема само за научни и
Коментари Харесай

Ева Майдел: Изкуственият интелект вече не е тема само за научни и технологични форуми или само за експерти

Изкуственият разсъдък към този момент не е тематика единствено за научни и софтуерни конгреси или единствено за специалисти. Вярваме, че това е технология, която се употребява от всеки жител, всеки бизнес, в нашите коли и би трябвало все по-често да бъде необятно обсъждана. Това сподели нощес евродепутатът Ева Майдел в предаването „ 120 минути " по бТВ.

Изкуственият разсъдък от една страна може да се употребява за всеобщото следене на жители, само че от друга може да дава доста съответни диагнози в медицината или в биотехнологиите, означи тя. „ Затова беше доста значимо Европейски Съюз да одобри своя правна рамка по какъв начин и какво желаеме да реализираме, с цел да дадем посока какво може и какво не. Можем да си представим свят, в който всяка камера може да ви разпознава и следи, в който подправените вести и видеа изпълват напълно обществените ни мрежи, в който изкуственият разсъдък дефинира дали сте наети на избрана работа, или детето ви е признато, или не в избран университет. С този закон споделяме, че не желаеме да живеем в подобен свят ", съобщи тя.

В законодателството има ясни и строги ограничавания за това изкуственият разсъдък да не се употребява за следене на хора и да не нарушава гражданските права. „ Ако има отвлечено дете, обвинен терорист или нарушител, желаеме тези системи да могат да ни оказват помощ в такива избрани крайни случаи. Не желаеме тези системи да ни наблюдават непрестанно през нашия живот и тъкмо това успяхме да реализираме с този правилник. Имаме политическо съглашение за това по какъв начин да контролираме тази част на технологията ", разясни Ева Майдел.

Забранява се потреблението в обществената, кредитна система, както и за манипулиране или потребление на уязвимостите на потребителите. В някои страни изкуственият разсъдък се употребява не в интерес на обществото, а в интерес на властническия режим. В Китай да вземем за пример тази технология се употребява точно за този вид обществена, кредитна система. „ На базата на информация, събрана от разнообразни камери, интернет история, държание на обществени места Китай употребява изкуствения разсъдък, с цел да оцени така наречен „ преданост " на избран човек или компания и какъв риск имат. Т.е. в случай че забавиш заплащането на наема си, може управляващите да не ти разрешават да се качиш на градски превоз, в случай че критикуваш държавното управление в интернет, можеш да получиш по-високи налози. Ние сме изрично срещу в Европа за този тип потребление на изкуствения разсъдък и го забраняваме в регламента ", изясни евродепутатът.

В регламента е заложен и казусът с халюцинациите на изкуствения разсъдък.

„ В момента чатботове се употребяват от към 150 млн. души в целия свят. Ако има неточност в тях, тя би се популяризирала и мултиплицирала и за обществото и това би основало съществени проблеми. Затова слагаме ясни, строги правила: първо, данните да бъдат подготвени по избрани правила, по-късно да се вкарат доста високи равнища на киберсигурност и да има хора, които наблюдават по какъв начин се оправя този чатбот и дали изобщо прави работа. Също по този начин при всяко наше взаимоотношение с чатбот би трябвало да знаем, че имаме такова. Това също се планува в закона. "

Законът ще се ползва по два метода - на национално равнище и на равнище Еврокомисия. „ Тук става въпрос за така наречен високорискови сфери, които ще подлежат на прецизен надзор. Например, когато изкуственият разсъдък се употребява в банковото дело, от университети, учебни заведения, за наемане на хора в обществената сфера, националните институции ще имат малко повече пълномощия. В същото време ние доста добре разбираме, че тази технология е надалеч по-сложна от всяка една и има доста малко хора по света, които същински я схващат и могат да ревизират и ползват тези нови правила. Затова Европейска комисия ще сътвори специфичен офис, който ще се ситуира в Европейска комисия, който да може да подкрепя работата и да бъде в непрестанен контакт с фирмите, с цел да види дали тази регулация се ползва. Ще има и много съществени санкции, в случай че не се ползва ", изясни Ева Майдел.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР