Изкуственият интелект ще превърне работещият човек в екзотика. Факт е

...
Изкуственият интелект ще превърне работещият човек в екзотика. Факт е
Коментари Харесай

Нов световен ред: Контрол чрез изкуствен интелект изглежда плашещ

Изкуственият разсъдък ще трансформира работещият човек в екзотика. Факт е едно затихване в българските IT компании. Чувам, че най-малко 2000 индивида са освободени от програмистки длъжности в България. Това е резултат от съчетаване на няколко фактора, а освен на появяването на изкуствения разсъдък.

 

Има една минирецесия, която идва от ехото на Covid рецесията. Освен това покачването на лихвите стяга паричните потоци, при което фирмите са принудени да вършат съкращения. Но по този начин или другояче изкуственият разсъдък дава голямо отражение.

 

Това сподели Тодор Колев, създател и член на УС на Кооперация “Комрад Кооператив ", Obecto, в предаването " Бизнес старт " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

 

Промените, провокирани от развиването на изкуствения разсъдък, са много съществени и откъм положителни, и откъм неприятни изгоди. Вече не е рано за по-грандиозни изявления, че AI задава една нова епоха за човечеството като цяло, в сравнение с да докара до нишови изгоди или вреди.

 

Навсякъде се усещат огромни промени. Както сподели създателят на OpenAI това, което първо ще бъде наранено най-малкото на трудовия пазар е сферата на услугите. На процедура колцентровете напълно скоро ще бъдат автоматизирани. Програмистите, които се надяваха, че когато целият свят се автоматизира, ще останат, надали не, като последна специалност, в този момент са " една от първите специалности, които си отпътуват ".

 

" Другото, което е доста забавно при изкуствения разсъдък, е, че той има така наречен " имърджинг пропъртис ", т.е. внезапно стартира да придобива умения, които не е очаквал да бъдат добити. И на процедура не знаем до края на годината накъде ще завие и още какво ще реализира. Моята теза е, че технологиите са естествена мощ, която не може да бъде спряна или следена. Могат да бъдат вероятно планувани. Тоест, когато виждаме, че идва вихър към нас, можем да се прикрием, само че не можем да спрем урагана ", добави гостът.

 

На въпроса " Какво ще вършат тези хора, които в този момент работят в колцентровете? ", гостът сподели: " Проблемът е в самите хора, тъй като те са привикнали да бъдат чиновници и са спрели да имат лични цели и търсения в живота и това отдалечаване на хората от тяхната природа на създатели и превръщането им в принадлежности е това, което е целият проблем. Защото в този момент имаме изкуствен интелект, който дори се приближава до Генерален изкуствен интелект, който може да взема решение всевъзможен тип задания. Този инструмент към този момент е разполагаем и не е нужно да се употребяват хора за принадлежности ".

 

" Примерно в програмирането, преди един умел разработчик, се нуждае от няколко чирака - младши програмисти, които да пишат кода. Той измисля архитектурата, огромните форми в едно приложение и оттова нататък някой написа кода. Но в този момент се оказва, че този същия програмист може да употребява ChatGTP като този инструмен, който да напише кода и младшите програмисти стават непотребни. Тук идва деликатния миг с обстоятелството, че някои хора стават програмисти, единствено с цел да взимат доста пари, а има и такива, които стават програмисти, тъй като това е тяхното предопределение в живота ", сподели Колев.

 

Тези, които стават програмисти тъй като това е тяхното предопределение в живота, постоянно ще има какво да вършат, постоянно ще има какво да основават. Докато тези, за които това е просто работа, те ще станат непотребни, безапелационен бе събеседникът.

 

По въпроса дали няма да бъдат основани такива работни места поради потребността от човешки надзор върху работата на изкуствения разсъдък, Колев сподели, че най-хубавият метод да се управлява изкуствения разсъдък е посредством различен изкуствен интелект. " Така че, когато хората се пробват да намерят следващото нещо, което те могат да вършат, не би трябвало да не помнят, че компютрите и технологиите следващата година ще са два пъти по-добри, а ние като хора няма да сме два пъти по-добри. Да се надяваме, че ще има нещо, което компютрите няма да могат да вършат, не е толкоз надеждно ".

 

" За 25-те години, в които работя като програмист, съумях да видя взрива на нашата специалност и в този момент затихването ѝ. Може би няма да останем без хора, които работят, само че въпросът е, че най-вероятно в бъдеще въобще работата, без значение дали ще е програмистка или не, ще бъде екзотика ".

 

Професиите, които ще останат са тези, при които се изисква човещина и емпатия заради сходни аргументи и полицейската специалност, само че на процедура във всички бизнеси е доста малко нужно човешкото присъединяване, добави Тодор Колев.

 

За бъдещето на физичеките магазини гостът разяснява, че ще има някакъв тип " култ, че искаш избран човек да те обслужи за избрани неща, а не машина ". " Не, че машина не може да го направи, само че ще има по-скъпи неща, за които ще се употребяват хора поради чисто желание. Става дума за една доста дребна група хора, които ще изълняват тези длъжности. Това, което сега всеобщо са привикнали хората да работят, по-скоро ще е изключение в бъдеще ".

 

" Новите технологии сигурно ще попаднат и в неприятни ръце. Това, което е доста значимо, е че като " естествена мощ " технологията е неконтролируема по формулировка. Има няколко плана, които се приближават по равнище на развиване до ChatGTP и които си оказват помощ, тъй че до края на годината ще има много порядъчен изкуствен интелект, върху който няма да има безусловно никакъв надзор ".

 

Технологията може да провокира доста " пакости ", само че целият дискурс на диалозите в този момент е по какъв начин можем да направляваме изкуствения разсъдък, сподели още Колев.

 

" Не можем да направляваме изкуствения разсъдък. Можем да го приемем и оттук насетне въпросът е следният - постоянно редът и хаосът се редуват. За да пристигна нов ред, би трябвало да минем през интервала на безпорядък. Няма по какъв начин да го избегнем. Но въпросът е какъв ред ще пристигна по-късно. Има два вида ред - ред посредством надзор и ред посредством баланс. По принцип до момента западната цивилизация основава ред посредством надзор. Но редът посредством надзор в свят с изкуствен интелект наподобява много плашещо. Има доста книги - антиутопии на тази тематика. Докато редът посредством баланс е една забавна опция, само че ще забележим накъде ще " кривне " човешката цивилизация ".

 

Баланс се реализира, когато липсва надзор. Например по какъв начин сме постигнали мир след Втората международна война. Това че двете суперсили развиват нуклеарните си оръжия, на процедура води до този мир. По сходен метод се реализира баланс и в общество, където всеки има на процедура изкуствен интелект, който е всесилен. Сякаш всеки има " лампата на Ааладин " и може да си изиска всичко, само че въпросът е да знае какво да си изиска, разяснява Колев.

 

" Изкуственият разсъдък ще накара доста хора да се осъзнаят и да са хора, а не принадлежности, които просто извършват задания. Хората, които ще останат, ще са тези, които ще си покачат потенциала. Тези, които не желаят да го вършат, колкото и да е тъжно, ще се окажат непотребни. Как това ще се отработи политически и стопански е различен въпрос ", сподели гостът.

 

Ползите или вредите ще са повече за потреблението на изкуствения разсъдък за просветителни цели?

Ще се промени ли ролята на учителя?

Ще има ли напредък на така наречен " персонализираните учители "?

Какво ще се случи при появяването на хуманоидни роботи, които ще са със силата на ChatGTP?

Как те ще усилят процеса?

Как наподобява войната на бъдещето с развиването на самостоятелните оръжия?

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР