Изкуственият интелект може да навреди на здравето на милиони хора

...
Изкуственият интелект може да навреди на здравето на милиони хора
Коментари Харесай

Експерти: Изкуственият интелект е заплаха за здравето на милиони хора

Изкуственият разсъдък може да навреди на здравето на милиони хора и да съставлява екзистенциална опасност за човечеството, обявиха лекари и специалисти в региона на публичното здраве, които приканиха за прекъсване на развиването на изкуствения разсъдък, до момента в който той не бъде контролиран.

Изкуственият разсъдък има капацитета да направи гражданска война в опазването на здравето, като усъвършенства диагностиката на болесттите, открива по-добри способи за лекуване на пациентите и разшири обсега на грижите за повече хора.

Но развиването на изкуствения разсъдък има и капацитета да докара до негативни последствия за здравето, считат здравни експерти от Обединеното кралство, Съединени американски щати, Австралия, Коста Рика и Малайзия, които разгласяват своето умозаключение в списание BMJ Global Health.

Рисковете, свързани с медицината и опазването на здравето, " включват опцията грешките на ИИ да причинят щета на пациентите, проблеми с поверителността и сигурността на данните и потреблението на ИИ по способи, които ще влошат общественото и здравното неравноправие ", споделят те.

Такъв образец за щета е потреблението на пулсоксиметър, ръководен от ИИ, който е надценявал равнищата на О2 в кръвта при пациенти с по-тъмна кожа, което е довело до незадоволително лекуване на тяхната хипоксия.

Но те предизвестиха и за по-широки, световни закани от ИИ за човешкото здраве и даже за човешкото битие.

ИИ би могъл да навреди на здравето на милиони хора посредством обществените детерминанти на здравето чрез контрола и операцията на хората, потреблението на смъртоносни самостоятелни оръжия и последствията за психологичното здраве от всеобщата безработица, в случай че системите, основани на ИИ, изместят огромен брой служащи.

" В комбиниране с бързо подобряващата се дарба за деформиране или изкривяване на действителността благодарение на дълбоки имитации (дийп фейк), осведомителните системи, ръководени от ИИ, могат в допълнение да подкопаят демокрацията, като провокират общ срив на доверието или подтикват обществено разделяне и спорове с следващи последствия за публичното здраве ", настояват те.

Заплахите произтичат и от загубата на работни места, която ще съпътства необятното внедряване на технологиите на ИИ, като оценките варират от десетки до стотици милиони през идващото десетилетие.

" Макар че ще има доста изгоди от прекратяването на повтаряща се, рискова и неприятна работа, към този момент знаем, че безработицата е мощно обвързвана с неподходящи последствия за здравето и държанието ", споделят от групата.

" Освен това не знаем по какъв начин обществото ще реагира психически и прочувствено на един свят, в който работата е недостъпна или ненужна, нито пък мислим доста за политиките и тактиките, които биха били нужни, с цел да се прекъсне връзката сред безработицата и неприятното здраве ", споделиха те.

Но опасността, която съставлява самоусъвършенстващият се неестествен общ разсъдък, който теоретично може да се научи и да извършва целия набор от човешки задания, е всеобхватна, считат те.

" Сега се стремим да създадем машини, които са доста по-интелигентни и мощни от нас. Потенциалът на тези машини да ползват тази просветеност и мощност, съзнателно или не, и по способи, които биха могли да навредят или да подчинят хората, е действителен и би трябвало да се вземе поради.

" С експоненциалното повишаване на проучванията и разработките в региона на ИИ прозорецът на опциите за отбягване на съществени и евентуално екзистенциални вреди се затваря.

" Необходимо е дейно контролиране на създаването и потреблението на изкуствен интелект, с цел да се избегнат вредите ", предизвестяват те. " До въвеждането на такава регулация следва да се вкара мораториум върху създаването на самоусъвършенстващ се неестествен общ разсъдък. "

Отделно от това в Обединеното кралство коалиция от здравни специалисти, самостоятелни проверители на обстоятелства и медицински благотворителни организации прикани държавното управление да внесе ремонти в идния законопроект за онлайн сигурност, с цел да предприеме дейности против дезинформацията за здравето.

" Един от основните способи да защитим бъдещето на нашата здравна система е да подсигуряваме, че интернет фирмите имат ясни политики за това по какъв начин разпознават нездравословната здравна дезинформация, която се появява на техните платформи, както и поредни подходи за справяне с нея ", написа групата в отворено писмо до Хлое Смит, държавен секретар по въпросите на науката, нововъведенията и технологиите.

" Това ще даде на потребителите по-голяма отбрана от вреди и ще усъвършенства осведомителната среда и доверието в обществените институции.
Подписано от институции, измежду които Британската фондация за сърдечни болести, Кралският лицей на общопрактикуващите лекари и Full Fact, писмото приканва държавното управление на Обединеното кралство да добави ново правно обвързващо обвързване към законопроекта, което ще изисква от най-големите обществени мрежи да прибавят нови правила към изискванията за прилагане на услугите си, уреждащи метода, по който модерират дезинформацията, обвързвана със здравето.

Уил Мой, основен изпълнителен шеф на Full Fact, съобщи: " Без това изменение законопроектът за онлайн сигурност ще бъде ненужен пред лицето на нездравословната здравна дезинформация. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР