Изкуственият интелект може да чете мисли чрез ядрено-магнитен резонанс(снимка: CC0

...
Изкуственият интелект може да чете мисли чрез ядрено-магнитен резонанс(снимка: CC0
Коментари Харесай

Обучиха изкуствен интелект да чете мисли


Изкуственият разсъдък може да чете мисли посредством ядрено-магнитен резонанс
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Университет а на Тексас в Остин създаде ха способ за реконструиране на мисловния поток при сканиране с магнито-резонансна томография (MRI) , или ядрено-магнитен резонанс . За задачата те употребяват лингвистичният модел GPT-1.

С помощта на изкуствен интелект MRI сканирането може да се употребява за разчитане на мозъчната интензивност. Технологията е способна да преобразува мисли в текст и по този начин безусловно да чете мислите на хората, настояват учените, които неотдавна разгласиха научна публикация за проучването в Nature Journal с красноречивото заглавие „ Семантична реорганизация на поточна тирада въз основа на данни от неинвазивен мониторинг на мозъчната интензивност ”.

Изследователите са съумели да реконструират освен обособени набори от думи и изречения, само че и техните дълги последователности. Процесът на образование на изкуствения разсъдък се състои в това, че хората, които са в машината за ядрено-магнитен резонанс, слушат разнообразни подкасти дълго време – общо 16 часа.

Декодерът – стратегия, основана на модела GPT-1 (предшественика на ChatGPT) – е подготвен да свързва мозъчната интензивност на участника в тестванията с информацията, която получава от подкастите.

В предишното някои научни екипи реализираха прочут триумф с имплантируемите интерфейси човек-машина. В това ново проучване обаче въобще не са употребявани импланти и точно неинвазивността на метода го прави изключително перспективен.
още по темата
Подобни технологии биха разрешили на хора, които са изгубили способността да приказват или подвижността на крайниците си, да пишат със силата на мисълта.

На този стадий резултатите от проучването на учените от Остин не са идеални – декодерът от време на време трансформира фразите, които чува, в изцяло разнообразни. Например, фразата „ Все още нямам брошура ” е преобразувана от декодера въз основа на индикатори за мозъчна интензивност в следното изречение: „ Тя даже не е почнала да се учи да кара ”.

Декодерът може излишно да опрости комплицирана фраза. Например, истинската имитация „ Не знаех какво да върша, да викам, да рева или да тичам. Казах: „ Оставете ме на мира! ” е пробразувана по този начин: „ Започнах да викам и да рева, а по-късно просто споделих: „ Помолих те да ме оставиш на мира ”.

На доктрина това не са просто AI мечти: получените изречения са генерирани тъкмо въз основа на данни от сканиране на мозъка с MRI. В някои опити участниците са помолени да гледат видео без тон. Декодерът съумява да опише вярно това, което хората виждат.

Ще мине известно време, преди методът да стане в действителност удобен, само че специалистите в тази област на знанието към този момент приказват за впечатляващ пробив. В същото време се появиха опасения, че технологията може да не се употребява в помощ на хората с увреждания.

„ Приемаме опасенията, че разказаният способ може да се употребява за зло, доста съществено и работим, с цел да избегнем това ”, споделя един от създателите на проучването. „ Искаме да сме сигурни, че този тип технология ще се употребява единствено за помощ и добросъвестно ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР