Изкуственият интелект (AI) и машинното обучение (ML) са бързо развиващи

...
Изкуственият интелект (AI) и машинното обучение (ML) са бързо развиващи
Коментари Харесай

“Капаните” на изкуствения интелект: За какво да внимаваме?

Изкуственият разсъдък (AI) и машинното образование (ML) са бързо разрастващи се области, които имат голям капацитет да преобразят обществото по многочислени способи. Въпреки това, до момента в който тези технологии не престават да се развиват, има етични въпроси, които би трябвало да бъдат повдигнати.

Предразсъдъци и дискриминация: AI и ML системите могат да поддържат предубеждения и дискриминация, в случай че не са проектирани и подготвени деликатно. Ако данните, употребявани за образование на тези системи, са предразсъдъчни или непълни, системата може да създаде дискриминационни резултати. Това може да има съществени последствия, изключително в области като наказателното правораздаване или наемането на работа, където предразсъдъчни логаритми могат да поддържат съществуващите неравенства.

Прозрачност и отговорност: Важно е AI и ML системите да бъдат транспарантни и виновни, което значи, че техните вътрешни работи са разбираеми от хората, които ги употребяват или са наранени от тях. Това е изключително значимо в области като опазването на здравето или финансите, където решенията, вземани от AI системи, могат да имат забележителен резултат върху живота на хората.

Поверителност и сигурност: AI и ML системите постоянно изискват достъп до персонална информация или медицински записи. Важно е тези данни да бъдат предпазени и сигурни, и да се съблюдава поверителността на хората.Отговорност: С развиването на AI и ML системите не е ясно кой би трябвало да носи отговорност, в случай че нещо се обърка. Да бъде програмистът, компанията, която е основала системата или самата AI система? Тези въпроси би трябвало да бъдат прегледани, с цел да се подсигурява, че хората носят отговорност за последствията от своите дейности.

Справедливост и тъждество: AI и ML системите имат капацитет да основат нови форми на неравноправие и да влошат съществуващите такива. Важно е тези технологии да бъдат прилагани по метод, който предизвиква правдивост и тъждество, вместо да поддържа съществуващите несправедливости.Наблюдение и надзор от страна на хората: Въпреки че AI и ML системите са проектирани да вземат решения без човешко вмешателство, е значимо да има към момента някаква степен на наблюдаване и надзор от страна на хората. Това е изключително значимо в обстановки, където последствията от решенията на AI система могат да бъдат обилни.

Общо взето, етичните аспекти, свързани с AI и ML, са комплицирани и многопластови. Важно е да се заемем интензивно с тези въпроси, с цел да се подсигурява, че тези технологии се създават и употребяват по виновен и етичен метод.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР