Изкуствената кожа реагира на болка както човешката кожа(снимки: RMIT) Учени от

...
Изкуствената кожа реагира на болка както човешката кожа(снимки: RMIT)
Учени от
Коментари Харесай

Електронна кожа „чувства” болка като човешката


Изкуствената кожа реагира на болежка както човешката кожа
(снимки: RMIT)

Учени от Австралия сътвориха и зкуствена кожа, която може да реагира с болежка освен на удари , само че и на температурни резултати. Протезите, покрити с такава кожа, ще разрешат на хората да живеят по-пълноценно, а роботите ще станат още по-човекоподобни.

Разработена в австралийския университет, електронната кожа, имитираща човешка кожа, се основава на три технологии по едно и също време:

Гъвкава електроника – транспарантна, самозалепваща се лента, покрита от оксидни материали със силикон, безвредни за хората, проявава своите електрически свойства след механично влияние.

Термореактивните покрития , които са 1000 пъти по-тънки от космите и трансформират свойствата си под въздействието на топлота.

Клетки електронна памет , които имитират методите за запазване и потребление на информацията в човешкия мозък.

Различни комбинации от тези три технологии разрешават да се възпроизведат свойствата на същинската човешка кожа. Гъвкавата електроника се комбинира с клетките памет, с цел да образува датчик за налягане. С помощта на този датчик електронната кожа ще може да реагира, да вземем за пример, на удар на дребния пръст с крайници с масата.

Термореактивното покритие, обвързвано с изкуствената памет, работи като топлинен датчик и реагира, в случай че чаша с парещ чай падне от ръба на масата, заради конфликта на дребния пръст с масата, и попари крайници. И най-после, комбинирането на трите технологии ще даде на е-кожата способността да усеща болежка.

Прототип на сензорно устройство, направено с гъвкава електроника
(снимки: RMIT)

Клетките памет във всеки датчик са виновни за предизвикателство на реакция, когато налягането, топлината или болката доближат заложен предел. По-рано създадени технологии към този момент използваха електрически сигнали за преструване на разнообразни равнища на болежка, само че новите устройства ще могат да реагират на действително механично налягане, температура и болежка и да обезпечават прецизен електронен отговор.

„ Това значи, че нашата изкуствена кожа усеща разликата сред леко допиране с пръста до върха на иглата и дълбоката пункция ”, сподели ръководителят на проучването професор Мадху Баскаран. „ Използването на нашата технология ще докара до по-добро протезиране, по-интелигентна роботика и неинвазивни кожни транспланти ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР