Изключително знаково е посещението на министъра на отбраната на САЩ

...
Изключително знаково е посещението на министъра на отбраната на САЩ
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Изключително знаково е посещението на Лойд Остин в България

" Изключително знаково е визитата на министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин в България ". Това зави пред БНР министърът на защитата Драгомир Заков.

По думите му тази аудиенция демонстрира мощния ангажимент на Съединени американски щати към сигурността в НАТО - като цяло:

" Не тъй като България е слабото звено в Алианса, тъкмо противоположното - България се стреми да способства с каквото може и това се прави оценка от нашите съдружници ".

В предаването " 12+3 " той заяви, че построяването на батальонна бойна група е на много напреднал стадий.

" В момента се чакат офертите на съдружниците за попълване на този дефицит, който има в състава ѝ като качества. В околните дни ще уведомим обществено ", съобщи военният министър.

Драгомир Заков уточни, че страната ни реализира еър полисинг с изтребителите МиГ-29, които има:

" Ресурсът е дребен и непълен, тъй че ще разчитаме на нашите съдружници. Търсим варианти България да продължи да извършва задачата по еър полисинг. Ние не охраняваме единствено българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО. Ако се постанова, ще го вършим и с наши съдружници ".

Припомняме, че през вчерашния ден на среща със Заков и висшите военни президентът Румен Радев прикани за ограничения, които да обезпечат защита на въздушното пространство на България от български самолети с български екипажи.

За поддръжката на МиГ-овете Русия, Беларус и Украйна не са варианти, изясни министърът:

" Търсят се разновидности за работа със съдружници от НАТО ".

До края на март ще излезе отчет за положението на въоръжените сили за 2021 година

" Той ще е обществен. Постарали сме се да представим същинската картина на нещата. Това ще е отчет, какъвто не е юридически предишните години ", акцентира министърът на защитата и посочи, че българската войска се нуждае от редица основни и жизненоважни качества.

" Важно е да има всеобхватна стратегия за въоръжаване и рационализация. Тъй като това е дълг развой, в този интервал е належащо да работим с нашите съдружници, до момента в който усвоим тези качества ", съобщи Заков.

Той акцентира, че освен военната помощ е значима за Украйна, само че и филантропичната, за която България доста интензивно работи:

" Форматите, в които се разисква военна помощ за Украйна, са съюзните формати - НАТО и Европейски Съюз ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР