Изключително рядък, ярък лилаво-розов диамант, открит в Русия, може да

...
Изключително рядък, ярък лилаво-розов диамант, открит в Русия, може да
Коментари Харесай

$4 000 000 за карат: Най-скъпите скъпоценни камъни, продавани някога на търг

Изключително необичаен, ослепителен лилаво-розов елмаз, открит в Русия, може да бъде продаден за до 38 милиона $, когато стигне до известната аукционна къща Sotheby`s.

Известният към този момент драгоценен камък, наименуван " Духът на розата " (The Spirit of the Rose), следва да бъде продаден на търг през месец ноември. Откритието му идва в миг, когато наклонността за цветни камъни като клас активи нараства устойчиво.

14,83-каратовият камък е придобит от съветския производител на диаманти Alrosa - най-големият подобен в света - и е изрязан от най-големия до момента розов кристал, откриван в миналото в Русия. По-точно - в Якутия, Сибир. Камъкът е култивиран повече от година.

Очаква се диамантът да бъде изложен, преди да бъде продаден. Той може да бъде забелязан сред 13 и 14 октомври в Хонконг, сред 20 и 21 октомври в Сингапур, сред 27 и 28 октомври в Тайпе и сред 7 и 10 ноември в Женева, където по-късно ще се състои и самият търг.
 28-каратов елмаз за $2 115 000 стана най-скъпото украшение, продадено на онлайн търг
28-каратов елмаз за $2 115 000 стана най-скъпото украшение, продадено на онлайн търг

Той е един от най-редките в международен мащаб

Розов елмаз

Въпреки че всеки пъстър елмаз е необичаен, розовият е може би най-рядко срещаният от всички. Проучванията сочат жестоко, че от всеки 10 000 диаманта единствено един е пъстър. Според други данни розовите диаманти съставляват под 0,1% от всички диаманти на планетата. Обикновено цветът на диамантите е доста рядко събитие и се дължи на смес в структурата на самия камък, който води до характерни пречупвания на светлината.

Когато розовите диаманти попаднат в аукционните къщи, те непрекъснато надминават границата от 1 милион $ на карат. През 2017 година Sotheby`s продаде в Хонконг розов елмаз с тегло 59,60 карата, или съвсем 12 грама, наименуван " Розова звезда " (Pink Star), за рекордните 71,2 милиона $, или 1,19 милиона $ на карат. Камъкът е най-големият ослепителен розов елмаз, който е получил оценка " Вътрешно безукорен " от Гемологичния институт на Америка.

Очаква се и този път ползата към розовия елмаз да бъде голям. Някои колекционери и милиардери, които търсят постоянните вложения, не биха пропуснали опцията да наддават за камъка.
 Pink Star,
Източник:

Pink Star, "Розова звезда "

Въпреки че са най-редки обаче, розовите диаманти не държат короната за най-скъпи камъни в света. Ето и бърз обзор на топ 5 на най-скъпите такива.

5. Смарагд/Изумруд - $305 000 на карат

Смарагдите са едни от най-популярните скъпоценни камъни в света. Те се намират по целия свят, само че по-голямата част от международните доставки на този зелен замайващ камък идват от Замбия, Зимбабве, Бразилия и Колумбия.

Проблемът със смарагдите е, че множеството имат недостатъци, постоянно незначителни, само че съществуващи. Точно това прави безупречно чистите смарагди доста скъпи. Най-известният образец е този с изумруда на Джон Рокфелер, който той купува за брачната половинка си. Години след гибелта на двойката, синът им афишира смарагда на търг в къщата Christie`s, където е продаден за 5,5 милиона $, или 305 000 $ на карат.
 Снимка 500988
Източник:

4. Рубин - $1,18 милиона на карат

Рубините са зашеметяващо красиви камъни. Те могат да варират от розово до наситено мрачно алено и нормално се смятат за скъпоценни камъни, знак на пристрастеност и сила.

Най-скъпият рубин, който в миналото е продаван на търг, е The Sunrise Ruby, или " Рубинът на изгрева ", с цвят на " гълъбова кръв ". 26-каратовият драгоценен камък е придобит в Мианмар и е кръстен на стихотворение, написано от поета от 13-ти век Руми. На търга той доближава цена от 30,33 милиона $, или по 1,18 милиона $ на карат, което е удивителна цена за рубин.
 Снимка 500990
Източник:

3. Розов елмаз - $1,19 милиона на карат
 1758 карата благосъстояние: Откриха втория максимален елмаз в историята
1758 карата благосъстояние: Откриха втория максимален елмаз в историята

Но се чака той да не доближи рекордно висока цена

2. Жадеит - $3 милиона на карат

От всички зашеметяващи скъпоценни камъни в фамилията на нефрита, жадеитът се смята за най-яркият, най-чистият и разумно - най-редкият. Той се среща в няколко разнообразни цвята, в това число червен, жълт и черен, само че зеленият е най-често срещаният нюанс.

През 2014 година огърлица, съдържаща 27 броя от скъпоценния камък, по-рано наследена благосъстоятелност на Барбара Хътън, беше препоръчана на търг. Тогава бижуто притегли голям брой богати купувачи, само че в последна сметка беше върнат там, откъдето идва - Cartier - компанията, която създава огърлицата. Цената - 27,44 милиона $, или към 3 милиона $ на карат.
 Снимка 500991
Източник:

1. Син елмаз - $3,93 милиона на карат

Синият елмаз е може би най-цененият от всички скъпоценни камъни, въпреки и розовите му братовчеди да не му отстъпват по хубост.

Най-емблематичният образец тук е продажбата на Диамантът " Син Опенхаймер " (The Oppenheimer Blue) през 2016 година. Диамантът е 14,62-каратов, или близо 2 грама. Със своя извънреден блестящо наследник цвят, диамантът става най-скъпото украшение, продавано в миналото на търг, по отношение на цена на карат. Сумата - 57,5 милиона $, или 3,93 милиона $ за карат.
 Снимка 500992
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР