Изключително рядък спесимен Екипът на геолога Лука Бинди от Университета на

...
Изключително рядък спесимен
Екипът на геолога Лука Бинди от Университета на
Коментари Харесай

Откриха ултра рядък квазикристал в метеорит

Изключително необичаен спесимен

Екипът на геолога Лука Бинди от Университета на Флоренция е разкрил ултра необичаен квазикристал с величина единствено няколко микрометра в астероид, паднал в Русия преди пет години. Откритието е разказано в детайли в Scientific Reports.

В същия съответен астероид към този момент бяха открити два други квазикристала, само че този е друг като конструкция и химична комбинация. Новият квазикристал се състои от атоми на алуминий, мед и желязо, структурирани в класификация, сходна на пентагоните върху футболна топка. Досега учените не са виждали подобен.

Окуражаващо е, че към този момент открихме три типа квазикристали в същия астероид, а този новият има невиждана до момента в квазикристал химична комбинация,

споделя Пол Стайнхард, от Принстънския Университет, който също е част от екипа в изявление за Motherboard. Това допуска, че има още какво да се открие, може би още квазикристали, за чието битие не сме подозирали, че е допустимо.

Какво е квазикристал

Когато квазикристалите бяха открити през 80-те години на предишния век, пренаписаха това, което си мислихме, че знаем във връзка с кристалографията.

Обичайните кристали като диамантите или снежинките са построени от атоми в съвсем съвършена симетричност, до момента в който поликристалите като метали или лед имат по-случайна конструкция и наподобяват аморфни твърди субстанции като стъкло или множеството пластмаси.

J.W. Evans, The Ames Laboratory, US Department of Energy

Квазикристалите от своя страна имат подредена атомна конструкция, която обаче в никакъв случай не се повтаря. Тяхната неповторима атомна конструкция съставлява своебразна връзка сред симетричните свойства на нормалните кристали и хаоса на аморфните твърди субстанции.

Квазикристалите могат елементарно да бъдат изкуствено синтезирани в лабораторни условия и в трите десетилетия от откриването им до момента, учените откриха голям брой потребни приложения: в LED светодиоди, новаторски повърхности на тигани и тенджери и други предмети от нашето всекидневие. Тяхната необичайност в природата обаче, не благоприятства необятното им проучване и проучване. Новото изобретение може да разкрие още незнайни към тази странна и рядка форма на материята.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР