Изключително остро изказване по адрес на министър-председателя Кирил Петков и

...
Изключително остро изказване по адрес на министър-председателя Кирил Петков и
Коментари Харесай

Борисов дава депутати на Петков, ако се осмели по френското предложение

Изключително остро изявление по адрес на министър-председателя Кирил Петков и работата на държавното управление направи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов . Около час след фиаското с кворума в Народното събрание той даде брифинг пред медиите в централата на партията си, обкръжен от партийния си актив в препълнената зала за конференции.

Причината за рецензиите му към Петков - страхливостта на премиера да вземе решение по въпроса с френското предложение за урегулиране на проблема с Република Северна Македония.

" Свидетели сме на един нерешителен министър председател . Както дадох обещание, в събота се запознахме с текстовете (на френското предложение). Трябва да ви кажа, че текстът фактически е доста добър. В него са включени всички и оферти, и страхове, и това, което касае България. Вярвам и на президента Макрон, имам вяра и на Европейската комисия. До този миг, всичко, което се е случило положително за България, е с помощта на Европейския съюз ", сподели експремиерът.

" Премиерът на България, в кавички , се крие, чака да изтече времето и чака да отиде в Брюксел и да каже - този неприятният Бойко, тъй като е другар с Путин, желае да ни смъкна. Ето това му е тъпата лъжлива физиономия. "

Борисов не изневери на традицията - предложи да " даде " депутатите си в поддръжка на приемането на предлагането на френското председателство . И уточни - в сходни стратегически проблеми трябвало да се взимат и непопулярни решения.

" Водих диалози с депутатите от ГЕРБ и съм ги помолил, в случай че ми имат вяра, да поддържат предложенията, в случай че се осмели този страхливец и измамник. Но в случай че се престраши, да има 59 депутата в поддръжка за предоставяне на зелена светлина за РСМ и Албания . "

" Съгласен съм с президента Радев, че френското председателство е дало най-хубавата рамка. По-добра от тази не може да се направи. И е поело цялостния надзор в лицето на Европейски Съюз към осъществяването на всички точки ", добави водачът на ГЕРБ. И акцентира - кабинетът не бил направил нищо във връзка с Протокола, който би неразделна част от френското предложение, като въпросният подобен даже не бил подписан.

" Не мога да схвана по какъв начин министър председател, по най-важната тематика за Европа, за Америка, за нас, той споделя, че не я е чел. Еми да му я предоставим да я прочете. Не я бил чел... А през вчерашния ден още веднъж излъга - че ще отиде на Съвет (на ЕС) и ще упрекна ГЕРБ и опозицията, че някой му пречи да внесе предложение от Министерски съвет в Народното събрание. Кой е тоя някой, кой му пречи? От какво се опасява ", реторично попита той.

" Позволява си да лъже, че министърката на Има Такъв Народ му пречила . Че ГЕРБ му пречила. На честното лъжливо момче. Че който не е с него, е мафия. Всяко едно държавно управление е взимало тежки решения ", изострен бе някогашният министър председател.

" Сега разбирам, че е свикана през днешния ден Комисията по външни въпроси в 3 часа, по едно и също време със съвещанието в Министерски съвет. Абе, човек, стига се опасява, бе. Всеки може да си викне 2-3 хиляди души за агитка и пред тях да маха и да вика. Всяка събота ние го вършим. Ела в Народното събрание, ела в комисията, елате с министъра кажете какво ще извършите по Протокола, за какво лъжете, че различен ви е отговорен ", прикани Петков Борисов.

Председателят на ГЕРБ, още веднъж по традиция, не пропусна да добави, че е " божи човек ". Причината - решението на Светия синод за македонската черква. " Понеже съм божи човек, набожен, желая да изразя признателност, в случай че ми позволите ще го изчета, тъй като ми е мъчно да го изкажа без четене (цитира решението на БПЦ). Благодаря на партиарха, благодаря на владиците. Те през вчерашния ден направиха това, което вършим ние през днешния ден . "

Макар и запитан неведнъж, Борисов не отговори дали депутатите на ГЕРБ още веднъж ще бойкотират кворума в Народното събрание на изключителното съвещание , което следва да гласоподава вота на съмнение против кабинета през днешния ден в 19.10 ч.

" Вотът е парламентарна процедура. На мен са ми желали избор на съмнение седем пъти. Казвал ли съм, че са мафия? ", попита той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР