Изключително интересната находка, която бе открита под ул. „Христина Морфова“

...
Изключително интересната находка, която бе открита под ул. „Христина Морфова“
Коментари Харесай

Раннохристиянско светилище от времето на Антична Августа Траяна разкриха край старозагорския парк „Зеления клин“

Изключително забавната находка, която бе открита под ул. „Христина Морфова“ при строително-монтажните действия за възобновяване на водоснабдителната и канализационна мрежа в Стара Загора, през днешния ден бе отворена.

Тя се намира южно от парк „Зеления клин“. Под управлението на шефа на Регионалния исторически музей Петър Калчев за първи път се видя част от гробница на раннохристиянски страдалец. Мартириум, представляващ постройка за респект и запазване на остатъци на страдалец, по всяка възможност е от 3 век, само че специалистите смятат, че това е лобното място на раннохристиянски светец от 2 век. 
„Работата по обекта занапред стартира, само че е несъмнено, че е необикновено място в Стара Загора и съм уверен, че ще бъде още една забележителност, която да притегля туристи“, акцентира Петър Калчев. „По всяка възможност, от това което виждаме, можем да кажем, че народът е пазил и предпочитал мястото, тъй като в региона има още няколко гробници и обособени гробове. Погребения са осъществявани до към 5 век. Конкретно тук към този момент може да кажем, че има остатъци от трима души“, посочи още шефът на музея под липите. 
„Виждат се костите даже на пръв взор. Много забавна находка е. Уникална е за нашия град. Вътре e впечатляващо. Ще окажем цялостно подпомагане на музея и специалистите за възстановяване и консервация на находката“, сподели кметът на града Живко Тодоров минути откакто видя от близко гробницата. Той акцентира, че Община Стара Загора ще държи това благосъстояние за града да бъде непокътнато за поколенията напред по най-хубавия вероятен метод. 
Докато върви работата на специалистите, обектът ще бъде под непрекъсната защита. При първичното откриване на входа участваха още и зам.-кметовете на Стара Загора Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов и Милена Желева. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР