Изключителният успех на нашите момичета, които станаха европейски шампионки –

...
Изключителният успех на нашите момичета, които станаха европейски шампионки –
Коментари Харесай

Ето 7 от най-добрите филми за шахмат на всички времена

Изключителният триумф на нашите девойки, които станаха европейски шампионки – Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева –  ни накара да си напомним и някои от най-добрите  продукции, в които се описват истории, свързани със шахмата. Много са филмите, които изследват тънкостите на играта и хората, които посвещават живота си на нея. Дори и за тези, които нямат визия от шахмат, гледката на хора, които са съсредоточили над фигурите на дъската в градинки и паркове, е завладяваща. 

Ето и 7 от най-хубавите филми, които демонстрират какъв брой пленяваща е шахматната игра и по какъв начин може да промени живота на този, който я владее:

Един от най-хубавите шахматни филми на всички времена е " Жертва на пешката "  (2014) , който споделя историята на американското шахматно знамение Боби Фишер и неговия именит мач против руския първенец Борис Спаски. Филмът изследва проблематичната персона на Фишер и битката му с психологичното заболяване, както и интензивното политическо напрежение от епохата на Студената война. „ Жертва на пешката “ е завладяваща и напрегната драма, която ще ви държи на ръба на стола.

Друга отлична история за шахмата е " Дамски гамбит " (2020) , сериал на Netflix, който се трансформира в културен феномен. Шоуто наблюдава живота на осиротялото шахматно знамение Бет Хармън, до момента в който тя се издига до международна шампионка в доминирания от мъже свят на спортния шах. Поредицата улавя блясъка и интригата на 60-те години на предишния век, както и психологическия интензитет на шахматните мачове с високи залози. " Дамски гамбит " е наложителен за всеки, който се интересува от шах или ужасно описване на истории. 

И още вдъхновяващи истории...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР