Изключителната дружелюбност на кучетата по-скоро се дължи на гените им,

...
Изключителната дружелюбност на кучетата по-скоро се дължи на гените им,
Коментари Харесай

Ето защо кучетата са толкова дружелюбни

Изключителната любезност на кучетата по-скоро се дължи на гените им, в сравнение с общуването с хората, сочат данните от ново американско проучване.

Преди седем години Моник Удел, експерт по държанието на животните от щатския университет на Орегон в Корвалис и генетикът Бриджет вон Холдт от университета Принстън сплотяват напъните си, с цел да открият дали дружелюбността на кучетата фактически се дължи на техния генетичен код.

По време на работата си те анализирали 29 гена в район от хромозома, който играе роля в общественото държание на кучетата. Те открили, че вариации в два от тях изясняват изключителната им любезност, която се е оказала основна за опитомяването им.

Потискането на въпросните два гена GTF2I и GTF2rd1 в същия район на ДНК при хората е отговорно за така наречен синдром на Уилямс - рядко генетично заболяване, което се характеризира със свръхобщителност. При кучетата, промени в същите два гена, обуславят несъразмерната им любезност.

Откритието хвърля нова светлина върху опитомяването на кучетата и отделянето им по пътя на еволюцията от техните прародители – вълците.

"Навремето се е считало, че в хода на опитомяването им при кучетата се е развила усъвършенствана форма на обществено знание, която липсва при вълците. Настоящото проучване обаче демонстрира, че за разлика от вълка, кучето е генетично предразположено да търси обществен контакт ", пишат откривателите в сп. "Science Advances ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР