Изключенията доказват кой управлява. През лятото на 2015 г. Ангела

...
Изключенията доказват кой управлява. През лятото на 2015 г. Ангела
Коментари Харесай

Ангела Меркел - невидимата европейка

Изключенията потвърждават кой ръководи. През лятото на 2015 година Ангела Меркел суспендира разпоредбите на Европейски Съюз за предоставяне на леговище и разреши на 1 млн. души да влязат в Германия - най-противоречивото решение за нейния мандат. Вместо да бъдат върнати в първото пристанище, откъдето са влезнали в Южна Европа, сирийците, идващи в Германия, получиха нов живот в най-проспериращата страна в Европа. Прескочете напред до декември 2021 година и разпоредбите за предоставяне на леговище още веднъж се суспендират. Този път задачата е хората да не влизат. Тези, които минават от Беларус в Европейски Съюз, в този момент са изправени пред престой от четири месеца в център за задържане, до момента в който молбата им се обработва. Други няма да стигнат даже толкоз надалеч. Полските граничари ги изтласкват назад в Беларус, от време на време жестоко. На Willkommenskultur, културата на " добре пристигнали ", беше показана вратата.

Когато става въпрос за политиката на предоставяне на леговище в Европейски Съюз, като че ли в никакъв случай не е било произнасяно Wir schaffen das ( " Ние можем да се оправим с това " ), което Меркел твърдеше. Изникват огради. Предложенията за по-равномерно разпределение на тежестта на лицата, търсещи леговище, са " заседнали " от пет години. Това надалеч не е изолиран случай: най-значимите политики, провеждани от Меркел на европейско равнище, се анулират. Германският канцлер напусна европейската сцена едвам на 8 декември, когато обединението на Олаф Шолц от социалдемократи, либерали и зелени публично пое властта. Но следата, оставена от най-важния политик на Европейски Съюз на този век, към този момент избледнява.
Опит за бърза смяна
Част от това е естествено. Дори в Германия, страна, където консенсусът е цар, промяната на държавното управление води до смяна на политиката. Вземете позицията ѝ за Централна Европа. Като канцлер Меркел глезеше Полша и Унгария, до момента в който те потъпкваха демократичните правила. Християндемократическият съюз на Меркел (и Християнсоциалният съюз, неговият баварски съюзник) попречиха ограниченията за ограничение на държавните управления на Унгария и Полша, като редуциране на фондовете на Европейски Съюз или даже просто политическата им изолираност. В съзнанието на Меркел рискът от разделяне надмина страховете за демокрацията.

При новата коалиция ще се очертае по-строга линия. Коалиционното съглашение съдържаше строги разпореждания по отношение на зачитането на върховенството на закона.
Реклама
Подобна беше историята и когато ставаше дума за реформиране на Европейски Съюз. Всеки път, когато Еманюел Макрон натискаше педала на газта на френско-германския мотор, Меркел натискаше съединителя; колата вдигаше доста звук, само че не отиде на никое място. В клуб от 27 да останеш имобилен нормално е най-лесният компромис. Това значи, че никой не е прегазен. Но това беше изключително прелъстителен вид за Германия. В последна сметка от немска позиция Европейски Съюз работи сносно. Той дава на Германия валута, която поддържа износа на ниска цена, и огромен пазар, на който да го продава. Защо да променяте статуквото, в случай че работи?

Когато Меркел подвигна крайници си от съединителя, нещата се случиха. Фонд от 750 милиарда евро (845 милиарда долара) за подкрепяне на страните от Европейски Съюз да се възстановят от Ковид-19, заплатен с общ дълг, беше контрактуван под неин контрол. Бившият канцлер го разказа като прагматична стъпка в рисковите условия на пандемията. Шолц го назова нещо по-амбициозно, като дефинира евентуалните налози на равнище Европейски Съюз, които да го заплащат, " Хамилтонов миг " в духа на американския татко създател. Превръщането на фонда в непрекъснат инструмент провокира зашеметяване както в Християндемократическия съюз, по този начин и в елементи от обединението. Доскоро Германия можеше да разчита на голям брой съдружници, които бяха съгласни. Сега тези, които биха желали да го повторят или даже да го създадат непрекъснат, са доста. Ако инструментът е бил употребен един път, той може да се употребява още веднъж.

Континенталните политически приливи се движат против мирогледа на Меркел. Ядрената сила, която Меркел спря в Германия, се радва на подем. Източна Европа и Франция още веднъж се влюбват в надеждното, нисковъглеродно електричество от атомни централи. (Германия се бори, с цел да спре Европейска комисия да дефинира нуклеарната сила за зелена.) Някога Меркел стоеше на върха на групата на десноцентристки водачи, които определяха посоката на клуба. В началото на предходното десетилетие водачът на съвсем всяка огромна страна от Европейски Съюз беше от десния център. Сега никой не го прави. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, която е с население от 11 млн., е най-видният десноцентристки водач.

В целия Европейски Съюз се обрисува по-свободна линия във връзка с фискалните правила. При Меркел немският мироглед за харченето (лошо) и спестяването (добро) беше наложен на един континент. Като министър на финансите, левоцентристът Шолц постави старания да разиграва приликите сред себе си и Волфганг Шойбле, неговия твърдолинеен предходник от ХДС. Обикновено паспортите са по-важни от политиката, когато става дума за финансовите министри на Европейски Съюз. Този път Кристиан Линднер, новият демократичен финансов министър, направи всичко допустимо, с цел да не бъде обрисуван като твърдолинеен. При канцлера Шолц фискалната политика, водена от Германия, наподобява, се пренасочва към по-прощаваща за Южна Европа.
Реклама Изчезнала, само че... и забравена
Меркел беше най-силният водач на европейската сцена, тъй като други бяха слаби. Докато Хелмут Кол имаше Франсоа Митеран, а Шарл дьо Гол имаше Конрад Аденауер, Меркел нормално стоеше сама. Моментите на политическо въздействие, съчетано с подготвеност, като издигането на Макрон във Франция и издигането на Марио Драги до министър-председател в Италия, са къси. И двамата могат да изчезнат от сцената идната година. Ако наподобява, че Германия господства в политиката на Европейски Съюз, това се дължи на дезорганизацията на други държавни управления.

В прочут смисъл изтриването на Меркел е грубо. Заедно с Драги тя има по-добри благоприятни условия от всеки различен водач да поддържа Европейски Съюз. Един по-малко толерантен водач можеше елементарно да изтласка Гърция от еврозоната; по-догматичен би могъл да следи колапса на валутата. Тя оказа помощ на клуба да оцелее в някои сложни времена, само че не го оформи. Споменът за кариерата на Меркел ще изчезне като стъпки в снега. Тя поддържаше клуба дружно, само че едвам остави диря.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР