Изказването на Калина Константинова за украинските бежанци потресе всички. Общественото

...
Изказването на Калина Константинова за украинските бежанци потресе всички. Общественото
Коментари Харесай

ГЕРБ към "Промяната": Безогледни и безчовечни сте към украинските бежанци! Къде са 148-те милиона евро европейска помощ за посрещане и интеграция на бежанците. Къде са парите?

Изказването на Калина Константинова за украинските бежанци потресе всички. Общественото мнение произнесе своята присъда. Всички желаят нейната оставка. Докато това стане ние желаеме тя да идва тук, с цел да може народните представители като гледат нейната нагла усмивка да си мислите за " Български пощи ", за украинските бежанци и вагоните в Ямбол. Това съобщи Радомир Чолаков от трибуната на Народното събрание, прочитайки декларация от името на ГЕРБ-СДС.

Ето и цялата декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС:

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ПГ НА ГЕРБ – Съюз на демократичните сили

Уважаеми господин Председател,

Уважаеми сътрудници,

Ще се съгласите, че няма по какъв начин да не вземем отношение към протичащото се с жителите на Украйна, потърсили краткотрайна протекция в България и към следващия предупреден неуспех на българското държавно управление, под директната политическа отговорност на заместител министър-председателката по дейно ръководство Калина Константинова. Изказването на Калина Константинова от понеделник във връзка с бежанците от войната в Украйна потресе всички ни. Вижте форумите в интернет и вижте какво мислят хората в България за вицепремиерката по ефикасното ръководство.

Общественото мнение към този момент произнесе своята присъда над нея. Всички желаят нейната оставка. Докато пристигна нейната оставка, ние, народните представители от ГЕРБ-СДС желаеме госпожа Константинова да продължава да идва тук и да стои на тази естрада, с цел да можете Вие, народните представители от ръководещата коалиция, когато гледате нейната нагла усмивка, всякога да си мислите за " Български пощи ", за украинските майки, за вагоните към Ямбол и рейсовете към Паничище и за личния си позор, че търпите всичко това.

Нямаме какво повече да кажем за вицепремиерката, само че желаеме да кажем няколко думи за това по какъв начин се ръководи една страна и в частност по какъв начин се ръководят рецесии, като тази.

Уважаеми сътрудници,

Само 15 години след основаването на Третата българска страна, в интервала 1894-96 година в страната ни идват 20 000 арменци. По време на Балканските войни техният брой става 35 000, а малко по-късно идват още 22 000. След 1917 година през България минават 100 000 жители на Руската империя, бягащи от аления гнет, от които 20 000 остават тук. А след Балканските и изключително след края на Първата международна война, в майката-родина идват 300 000 бежанци от Македония, Беломорска Тракия и Северна Добруджа. Представете си по какъв начин е изглеждала българската страна тогава. Без инфраструктура, без хотели по морето, без жилищен фонд, без IT-специалисти, без европейски фондове и без вицепремиерка по ефикасното ръководство. И все пак, онази българска страна се е посочила като извънредно ефикасна. Всички тези стотици хиляди хора са били признати, обгрижени, намерили са работа, построили са домове, изучили са децата си и са се интегрирали изцяло в българското общество. Някои от тях сигурно са Ваши баби и дядовци. Онази страна е можела да направи всичко това. Държавата на Киро и Калина не може. С всички запаси, които има, огромна част от които построени и оставени от ГЕРБ, с всичките си искания и цифрови умения тя просто не може. Не може, тъй като тези, които инцидентно са попаднали на държавното кормило в този миг, не могат. Киро и Калина не могат.

Ще попитате: какво би направил ГЕРБ в тази обстановка? Наистина, " краткотрайната протекция " е нова обстановка, която беше непозната и за нас. Правителствата на ГЕРБ са се справяли сполучливо с бежански рецесии, само че те бяха от напълно различен темперамент. Но бежанска вълна в подобен размер никой не е виждал. Въпреки това ще ви кажем какво щяхме да създадем ние и по какъв начин щяхме да се оправим.

Първото, което щяхме да създадем е да правим цялостна децентрализация на отговорностите и пълномощията по приемане на търсещите краткотрайна протекция към общините. Вие, сътрудници от " Продължаваме промяната ", нямате никакво разбиране какво е това " страна ", само че имате още по-малко разбиране какво е " община ". Животът на всеки човек, на всеки жител протича в община. В общината той живее, там децата му вървят в общинската детска градина или в общинското учебно заведение, там той работи, там заплаща налози, там върви на доктор, там употребява всички обществени и административни услуги. Общината е главният интегриращ фактор на обществото. " Субсидиарност " значи страната да остави на общините да правят това, което единствено те могат да свършат и да не им се бърка, а да им оказва помощ. Всеки, който има обикновена визия от ръководство знае, че това е аксиома. Затова, това, което държавното управление на ГЕРБ щеше да направи е преди всичко, в съдействие със Сдружението на общините в България да създаде проект за банкет на търсещите краткотрайна протекция жители на Украйна в българските общини. Справедливо, солидарно и съгласно опциите на всяка община. Това щяхме да създадем без никакво отсрочване!

Във всяка община има хотели, които имат повече потребност от поддръжка от хотелите по морето. Всяка община знае кои са другите й места за настаняване. Знае се къде има свободни места в общинските учебни заведения и детски градини. Знаят се работодателите и свободните работни места. Всяка община може да провежда активността на общинските и държавни служби, имащи отношение към настаняването на бежанците, по подобен метод, че всички техни потребности да бъдат задоволени неотложно. И единствено тя, общината, може да ги интегрира. Държавата щеше да заплаща сметките, като тези 148 милиона евро от европейските фондове за взаимност щяха да постъпят в общините и посредством тях да стигнат до нуждаещите се. Тя, страната, щеше да заплаща по равно и еднообразно на всеки, който би дал заслон на украинските ни другари, без значение дали е хотел, общежитие или частно лице. Защото по този начин е заслужено. За всяка украинска майка щеше да бъде погрижено, всяко дете щеше да бъде настанено в градина или учебно заведение, всеки към този момент щеше да има персонален доктор, доста повече щяха да имат работа, всички щяха да посещават курсове по български език и да се усещат добре, обгрижвани и закриляни от съответна локална общественост, която щеше да поеме отговорността за тях и измежду която те щяха да се усещат като вкъщи си. Ето по този начин щеше да бъде при държавното управление на ГЕРБ.

Така българската страна при започване на 20-ти век е приела половин милион бежанци и от това е излязла по-солидарна, по-силна и по-заможна. Така постъпват в Румъния и в Полша, които одобриха милиони украинци и тъй като знаят по какъв начин се ръководи, ще излязат по-солидарни, по-силни и по-богати. Така щяхме да постъпим и ние.

Какво направи нашето държавно управление? Когато то изпрати 35 000 украинци, търсещи краткотрайна протекция, в хотелите в Слънчев бряг, беше ясно, че просто гледа да махне тези хора от главата си, без никаква идея какво прави и без да си дава сметка, че това безусловно взривява община като Несебър. Сега, когато по най-безчовечен метод, три месеца по-късно, стартира да ги праща в Паничище, където няма нито магазин, нито учебно заведение, нито работа, нито доктор, излиза наяве, че държавното управление въобще не схваща концепцията на " краткотрайната протекция ". А в " буферния център " в Елхово, могат да пратят украинските майки с деца, единствено садисти, които са решили да изгонят тези хора колкото се може по-бързо от България. Настоявам още на следващия ден в Комисията по правата на жителите да бъде извикана директорката на Държавна организация за бежанците, с цел да я попитаме съгласно нея украинците хора ли са и имат ли човешки права или не? И апелирам бюджетната комисия да попита министъра на финансите къде са 148-те милиона евро европейска помощ за посрещане и интеграция на бежанците. Къде са парите?

Медиите в последно време доста жалят държавното управление на " Промяната " и постоянно порицават ГЕРБ за какво подлага на критика тези положителни хора, а не им оказва помощ. Ето, оказваме помощ им. С всеки съвет, който ви даваме, оказваме помощ. Това тук Ви го казахме още откакто стартира войната. Какво да създадем, като Вашите ръководители са толкоз безогледни и безчовечни. Какво да създадем когато Вашата вицепремиерка наскърбява хора, имащи право на краткотрайна протекция по европейското законодателство, и ги третира като концлагеристи? Какво да създадем когато Вашият министър председател ръси ксенофобски изказвания в центъра на Европа? Как да помогнем, когато Вашия министър на нововъведенията Лорер вижда във войната в Украйна единствено благоприятни условия за бизнес? Бизнес се прави с хора, на които можеш да имаш доверие. С Вас никой няма да желае да прави нито бизнес, нито политика. Не може да Ви се има доверие. Ако не сте го разбрали, ще го разберете. Скоро.

И най-после две думи към украинските бежанци. Скъпи другари, извинявайте. Ние, българите, не сме такива. Ние искахме да ви покажем българското гостолюбие. Искахме Вашите деца да играят с нашите деца. Искахме да работим дружно и да честваме дружно. Искахме да бъдем съседи и положителни другари. Българското държавно управление не ни даде никакъв късмет да се опознаем и да се сближим. Въпреки това, апелирам Ви, не се сърдете на българския народ и не ни запомняйте с неприятно. Един ден ще се срещнем още веднъж и тогава обещаваме да Ви се реваншираме.

Бог да ви пази, Бог да пази и нас.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР