Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че не е изключено

...
Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че не е изключено
Коментари Харесай

Докладчикът за Русия в ЕП: Трябва да увеличим три пъти западната подкрепа за Украйна, за да спечели войната

Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че не е изключено в бъдеще да се стигне до разполагане на западни войски в Украйна, предизвика вълна от мнения. Германският канцлер Олаф Шолц заяви изрично, че на украинска земя няма да бъдат разполагани бойци нито на европейски страни, нито на НАТО. За това нарастват ли опасенията от разгръщане на военния спор, разговаряхме с някогашния министър председател на Литва Андрюс Кубилюс, понастоящем евродепутат и непрекъснат докладчик за Русия в Екологичен потенциал.

Приятно ми е да се срещна с вас, господин Андрюс Кубилюс. Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че изпращането на сухопътни войски от страна на Запада в Украйна е допустимо в бъдеще, само че все още няма консенсус за сходно решение. Какво мислите за тази концепция?

Ами, аз бих поздравил президента Макрон, че открива този спор за опцията войски на НАТО да участват в Украйна. Разбира се, може би това няма да се случи през днешния ден или на следващия ден, а може да има и разнообразни хрумвания по какъв начин НАТО може да взе участие в отбраната на Украйна. Това може да са разнообразни разновидности. Не става въпрос единствено за сухопътни елементи, а да вземем за пример за отбрана на морските направления. По местата, където се придвижва зърното от Украйна до международните пазари и така нататък И даже преди концепцията на Макрон, имаше и други отзиви от разнообразни международни специалисти, които говореха точно за по-голяма роля на НАТО в отбраната на Украйна. Така че това, което считам е, че Макрон отвари вратите за сходен тип полемики и това не е неприятно. Но към този момент Украйна се нуждае от повече въоръжение, от Франция, от Германия, и от други европейски страни, доста по-голяма материална поддръжка за военните ѝ старания. Така че изказванията на Макрон са положителни, само че в случай че се вгледате в това какъв брой оръжия е дала Франция на Украйна, същински оръжия, тогава ще видите, че тя не е била най-големият покровител на Украйна.

Според френския президент Съединени американски щати би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да попречат на Русия да завоюва войната с Украйна.

Така е, безусловно! Западът е 25 пъти по-голям, в случай че вземете Европейския съюз и Съединените американски щати дружно, и сравните стопанските системи, става доста ясно, че стопанската система на Европейския съюз и Съединени американски щати е 25 пъти по-голяма от съветската стопанска система. Така че Русия няма по какъв начин да завоюва против такава икономическа мощ, в случай че тази мощ бъде употребена по подобаващ метод в поддръжка на Украйна. За страдание, към този момент, когато преглеждаме числата от предходната година, се оказва, че през 2023 година Русия е похарчила за военната си мощ в Украйна повече от 100 милиарда евро, до момента в който от украинска страна, с украински пари, с европейските и с американски средства, Украйна е съумяла да събере единствено 80 милиарда евро за защита. По-малко, в сравнение с е похарчила Русия, което значи, че цялата ни поддръжка разрешава на Украйна да не загуби, само че в действителност не е задоволителна, с цел да завоюва войната. Така че нашата поддръжка, най-малко моите калкулации демонстрират, че би трябвало да увеличим три пъти западната поддръжка за Украйна, с цел да достигнем такива равнища, че Украйна в действителност да може да победи против Русия.

Кои страни съгласно вас ще бъдат срещу да изпратят войски?

Мисля, че е прекомерно рано да се приказва за това. Въпросът не е единствено за изпращането на войски. Възможно е да използваме силите на НАТО по разнообразни способи, както споделих, за отбрана на въздушното пространство, за отбрана на морското пространство, на Черно море, опцията украинците да имат достъп до международните пазари, без да има закани от страна на Русия. Всичко е допустимо.

Някои водачи показаха опасения, че това може да въвлече Европейски Съюз във война, която да прерасне в Трета международна война.

Е, първо, Трета международна война може да се случи, в случай че Русия завоюва против Украйна. Тогава въпросът ще бъде коя е идната й цел. И несъмнено доста специалисти се изричат, че тогава Русия ще премине към нахлуване против някои страни от НАТО. Това ще бъде началото на Трета международна война. Така че по какъв начин ще реагира Русия, в случай че НАТО бъде по-ефективна в отбраната на Украйна, не знаем. Това, което знаем, е, че Русия постоянно заплашва всички в близост, само че също по този начин Русия признава силата на съперника. Ако съперникът е слаб, тогава Русия се движи напред. Ако съперникът е мощен, а НАТО може да бъде доста по-силен, в сравнение с беше до момента, тогава предвиждам, че Русия ще се отдръпна.

Днес чухме Юлия Навални, която съобщи, че Путин е водач на проведена незаконна група и е невероятно да се договаря с него. Но по какъв начин ще завърши тази война?

Ами, аз съм безусловно склонен с това по какъв начин Юлия Навалная назова този кремълски режим. Звучи ми познато. Знаете, че починалият американски сенатор Джон Маккейн беше нарекъл режима в Кремъл мафиотски. Така че Юлия Навалная говореше на доста сходен език. И да се договаря, в действителност, не виждам по какъв начин може да стане, какви договаряния могат да се водят. Защото, първо, не знам за какъв тип договаряния може да се приказва. Ако се водят договаряния, и някой си фантазира, че можем да преговаряме с Путин за преустановяване на огъня, за предаване на някаква територия от Украйна на Русия, това би било цялостна неточност. Ще се повтори това, което се случи преди Втората международна война в Мюнхен, когато западните водачи се споразумяха с Хитлер, че той може да вземе част от Чешката република по това време. Така че дано не повтаряме същите неточности. Как може да завърши войната? Много просто, Русия би трябвало да бъде победена. И, знаете ли, армията ѝ би трябвало да бъде изтласкана от Украйна. Това ще бъде краят на войната. Надявам се, че това ще бъде и краят на режима на Путин в Москва. Обикновено, когато Русия губи войните, тя организира огромни промени в политическата си система. И може би това би отворило порти за по-положително развиване, за по-положителни трансформации в Русия, тъй като имаме потребност от това. В наш интерес е да имаме Русия като естествена европейска страна в съседство и да нямаме такива закани за националната и европейската си сигурност, каквито в този момент имаме от властническа Русия.

Какви са заканите за Литва и другите балтийски страни?

Ами, доста е просто. Ако Западът, с цялата си икономическа и военна мощност, не успее да победи Русия в Украйна, тогава ние ще бъдем идната цел. И несъмнено се тормозим точно за опцията на Запада да отбрани западната общественост, в случай че той не е в положение да реализира победа в Украйна.

А за какво пакетът от финансови наказания против Русия не оказва помощ?

Помага. И Русия в действителност получава доста по-малко пари от продажбата на петрол и газ, в сравнение с получаваше, незабавно откакто стартира войната. Тя получава доста по-малко пари от Европа. Сега Европа е самостоятелна от съветските доставки на газ, което не беше по този начин преди войната. Европа беше доста, доста подвластна от съветския газ. И това беше, знаете ли, това, което не разреши на Европа да бъде подготвена за агресивното държание на Русия, тъй като ние купувахме съветски газ. И не искахме да бъдем гневни или в противоречие с Русия. Сега обаче всичко е завършило. Но, несъмнено, Русия продава своя петрол и газ на други страни като Китай и Индия. И, несъмнено, би било добре, в случай че западната общественост, в случай че Г-7, вкара по този начин наречените вторични наказания, които да са ориентирани към трети страни, които към момента купуват съветски газ и нефт. Но не съм толкоз сигурен, че това ще бъде реализирано.

Какво би трябвало да се направи, с цел да не остане съветската съпротива сама?

Ами, би трябвало да имаме ясна тактика по какъв начин да помогнем на съветската съпротива и на желанието й да трансформира Русия в естествена страна или както Навалная говореше за своята фантазия, красивата Русия на бъдещето. И би трябвало да разберем, че това е значимо освен за съветския народ. Че това е значимо и за всички нас, за европейците, да забележим такава вероятност за съветска промяна към народна власт и да влагаме в нея. Така че едно от нещата е да поддържаме съветската съпротива. Другото нещо, което зависи единствено от нас, е, несъмнено, да влагаме доста повече в успеха на Украйна. Защото успеха на Украйна против Русия в действителност може да унищожи режима на Путин и по този начин да се появят благоприятни условия за промени. Но в Европа аз виждам един въпрос и един проблем. Това, че много политици и елементарни хора не имат вяра, че Русия може да се трансформира в народна власт. Трябва да преодолеем този тип съмнение дружно с съветската съпротива. Защото в случай че европейците не имат вяра във опцията Русия да стане демократична, те няма да поддържат съветската съпротива. Ако не вярвате, не инвестирате в тези, които се пробват да се борят за съветската народна власт, това е някакъв наш бездънен проблем, към който би трябвало да се върнем. Защото точно това се опитваше да реализира Путин през всичките 24 години на своята власт. Той се опитваше да убеди всички на Запад, че Русия в никакъв случай няма да се трансформира в народна власт. Така че не би трябвало да оказваме помощ на Путин в неговата тактика. Трябва да продължим разговора, би трябвало да засилим разговора си с съветската съпротива. И преди всичко, би трябвало да стартираме още веднъж да имаме вяра във опцията за съветска народна власт.

Уморен ли е Западът от войната, като оказва помощ с военна и финансова помощ?

Западът не е толкоз изтощен, само че Западът е комплициран в отношението си. Както споделих, казусът на Запада е, че той е загубен в някакъв кръстопът на страховете си. Така че, преди всичко, Западът в действителност рационално се опасява, че Украйна може да загуби войната, тъй като не оказва помощ задоволително. Но въпреки това, Западът се опасява, че в случай че Русия бъде победена в Украйна, тогава режимът на Путин ще се срине и в Русия ще настъпи безпорядък. Така че това е едно несъгласие. Второто е, че Западът се опасява от дълготрайна война, че хората ще стартират да се уморяват от дългата война. И ще бъде доста по-трудно да се поддържа поддръжката за Украйна на високо равнище. Но въпреки това, Западът също се опасява. Той се опасява да даде задоволително оръжия на Украйна, с цел да реализира победа в близко бъдеще. Защото Западът се опасява, че отговорът на Путин може да бъде доста нарастващ. Така че Западът би трябвало да преодолее тези страхове. И Западът не би трябвало да се опасява от провалянето на Русия в Украйна. Западът би трябвало да влага в това. Защото това е единственият метод, по който в действителност можем да се защитим и по който можем да помогнем на съветската съпротива и гражданското общество в желанието им да трансформират страната си.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР