Изхранването на украинските бежанци по държавната програма за настаняване е

...
Изхранването на украинските бежанци по държавната програма за настаняване е
Коментари Харесай

Кабинетът тайно спря изхранването на украинските бежанци

Изхранването на украинските бежанци по държавната стратегия за настаняване е прекъснато, стана ясно през днешния ден. Преди два дни, когато държавното управление оповести удължение на програмата, този факт бе икономисан. Оказа се, че непокътнатото държавно финансиране от 15 лева към този момент включва единствено подслона, а не и храната, както бе до момента. Всичко това е регламентирано в държавното решение от 16 ноември. Публикувано е през вчерашния ден.

Частично за казуса се разбра от доброволци на 16-и, откакто бяха изтекли старите правила по програмата. Първоначално сигналите бяха за липса на даване на храна в държавните бази - надлежно, че в хотелите нещата са наред. Оказа се, че в хотелите, където е траяло изхранването, е ставало непринудено от притежателите. " Предоставяме на обед супичка, нещо да се хранят. Не им вземаме пари. Жал ми е за децата, на мен ми е неловко... Така просто не трябва ", сподели пред " Сега " Руска Минчева, в чийто хотели край Равда и на " Слънчев бряг " има към 200 украинци. " Три пъти дневно им даваме няколко дни гратис храна. Много деликатна обстановка, неприятна. Ние хотелиерите много пъти предлагахме посредством медиите да се увеличи до 15 лева нощувката, само че не сме имали поради са се спре храната. Може би би трябвало посредством снабдяване на пакети да се реши казусът - в случай че ни се доставят, ние ще ги раздаваме. Или друго решение да се откри. При всички положения би трябвало да се намерения за уязвимите групи. Не може по този начин! ", съобщи и Елена Андонова, в чийто хотели по Южното Черноморие има към 800 украинци. Тя добави, че връзката с страната е сложна. А и че от на следващия ден ще сложи цени за храноден - само че множеството украинци евентуално ще си заминат, тъй като анкета в хотелите й посочила, че единствено 20% могат да си разрешат заплащане.

Доста е сериозна обстановката в държавния хотел " Космос " край Варна. Там, по информация на представители на Украински дом - Варна, са настанени най-вече възрастни и заболели хора. Изхранването все още се реализира с помощта на доброволци. Подобно е ситуацията в станциите " Заря " и " Енерго 1 ". 

" Сега " прати през днешния ден въпроси до държавната пресслужба, Министерството на туризма и други институции. Отговор досега за аргументите за решението няма.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР