“Изгубихме близо седем месеца поради съдебните спорове и това вероятно

...
“Изгубихме близо седем месеца поради съдебните спорове и това вероятно
Коментари Харесай

НАСА отложи пилотираното кацане на Луната за 2025 г. и обвини затова Блу Ориджин

“Изгубихме близо седем месеца заради правосъдните разногласия и това евентуално отсрочи първото ни лунно кацане за не по-рано от 2025 година ”, заяви админът на НАСА Бил Нелсън на вчерашната конференция и конкретизира, че на НАСА е било неразрешено да договаря със СпейсЕкс по каквито и да е тематики, касаещи основаването на пилотиран лунен модул. “Аз разговарях предишния петък с Гуин Шотуел (бел. прев. – президентката на СпейсЕкс). Това беше първото свързване, което имахме по отношение на програмата за пилотиран лунен модул, като двамата подчертахме, че е значимо да се завърнем на Луната колкото се може по-бързо и по-безопасно ”.

Преди хора още веднъж да се отпратят към лунната повърхнина, би трябвало да бъдат извършени три демонстрационни задачи – две безпилотни и една пилотирана. Първо напролет на 2022 година към окололунна орбита ще излети безпилотната задача “Артемис 1 ”, която ще тества готовността на ракетата “Спейс Лонч Систъм ” и на галактическия транспортен съд “Орион ”. След това следва пилотиран полет до орбитата на Луната по сходство на задачата “Аполо 8 ”. Тази експедиция “Артемис 2 ” в този момент се обрисува да е реалност през 2024 година (а не през 2023 година, както се предвиждаше доскоро) и ще съставлява първото странствуване на човек оттатък околоземна орбита след 1972-ра година. 

Следва безпилотно лунно кацане, което ще тества готовността на кораба “Старшип ” на СпейсЕкс. Само в случай че и то мине наред ще бъде даден ход на пилотирана експедиция до лунната повърхнина.

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР