Изграждането на тунел през Креснеското дефиле е най-целесъобразният и екологичен

...
Изграждането на тунел през Креснеското дефиле е най-целесъобразният и екологичен
Коментари Харесай

Министър Сандов: АМ „Струма“ в района на Кресна няма как да бъде истинска магистрала

Изграждането на тунел през Креснеското дефиле е най-целесъобразният и екологичен вид за трасе на Автомагистрала " Струма " в региона. Това съобщи в ефира на вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. По думите му Автомагистрала " Струма " в региона на Кресна няма по какъв начин да бъде същинска автомагистрала, а по-скоро ще е скоростна права.

Според министър Сандов скоростният път не може да минава през самото дефиле, тъй като това ще е в нарушаване на екологичното законодателство у нас и на Бернската спогодба. Пътната права би трябвало да минава през обходно трасе или през тунел, като построяването на обходно трасе би било по-евтино, само че би генерирало повече въглеродни излъчвания и заради това съгласно Сандов най-хубавият вид е построяването на тунел.

Министърът изясни, че диалозите по този въпрос са в ход, следва да бъде потърсено решение. За през днешния ден е планувана среща сред министъра на околната среда Борислав Сандов и министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.

Според Сандов е изцяло постижимо Автомагистрала " Струма " да бъде приключена с европейски средства в границите на цялостен четиригодишен мандат на това държавно управление. В " Денят стартира " министърът на околната среда и водите алармира за напън и жестоко отношение от страна на вложител към районната ревизия по околната среда и водите в Кърджали.

Става въпрос за Горубсо-Кърджали, чийто представител е декларирал на съвещание на инспекцията, че компанията ще реализира своето капиталово желание за рандеман на злато в района без значение дали страната ще позволи това или не. Сандов поддържа думите си с аудиозапис от съвещанието на инспекцията. Според вицепремиера сходно държание е неприемливо.

Предстои фрапантно покачване на санкциите за потреблението на противозаконни сметища. Търси се решение и на въпроса с построяването на цех с инсинератор за отпадъците на София. Според Борислав Сандов мястото на сходен цех не е на територията на столицата.

Министерство на околната среда и водите ще търси метод да разшири и мониторинга за замърсяване на въздуха. Идеята е с европейски средства да се закупят и инсталират още устройства, които да бъдат ситуирани в градове отвън обсега на наблюдението.

В ефира на „ Денят стартира “ министър Борислав Сандов разяснява още, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения по укрепването на язовир „ Огоста “ над Монтана. При стената на язовира има карстови каверни, които не са запълнени при построяването му и предизвикват последователно и леко подкопаване на стената. За да се реши казуса, каверните би трябвало да бъдат запълнени и да бъде построена инжекционна завеса.Сандов успокои, че язовирът не съставлява непосредствена заплаха за жителите на Монтана, само че в случай че не се вземат ограничения до няколко години може да стане проблем.

Министърът на околната среда и водите ще търси метод и за повишение на заплатите във ведомствата под ръководството на Министерство на околната среда и водите. По думите му доста чиновници със заплати под 1000 лв. опазват националните ни паркове от бракониери, а с покачването на минималната работна заплата хигиенист в Министерство на околната среда и водите ще се окаже с по-високо заплащане от планински рейнджър, което не е заслужено, посочи министърът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР