Изграждането на плаваща фотоволтаична централа в язовир Огоста няма да

...
Изграждането на плаваща фотоволтаична централа в язовир Огоста няма да
Коментари Харесай

Министърът на икономиката Никола Стоянов се срещна с протестиращи заради фотоволтаичната централа в Монтана /снимки/

Изграждането на плаваща фотоволтаична централа в язовир Огоста няма да навреди на водната флора и фауна, съобщи министърът на стопанската система Никола Стоянов на среща с жители в Монтана. Тя бе проведена по самодейност на кмета на общината Златко Живков в отговор на митинга преди три седмици против построяването на новото оборудване. Министерството на земеделието, което стопанисва язовира, бе представлявано на срещата от зам.-министър Валентин Чамбов. В огромната зала на Младежкия дом в Монтана се събраха близо 200 души да зададат въпросите си и чуят министрите.
„ Основната грижа на общината е сигурността на хората и нуждата от ремонт на язовирната стена ", съобщи при започване на срещата кметът Живков.
" Досега нищо не беше направено, а това е една опция обстановката да бъде изменена. Както всички вас и аз желая да чуя какви ще са изгодите за Монтана ”, сподели още той.
Министър Стоянов посочи две съществени аргументи, водещи за насочването на немската компания вложител към язовир Огоста. Първата е ремонтът на язовирната стена, изчислен на 30 милиона лв.. Втората е, че Северозападът е с приоритет при вероятни огромни вложения.  
Защо ремонтът на язовир Огоста, който е вторият по величина в страната и е обект на националната сигурност, са свързани с непознат вложител?
През 2018 година държавното управление отпуска 500 милиона лв. на Държавната консолидационна компания за ремонт на язовири. В листата е и язовир Огоста, който е с установена нужда от ремонт, както на стената по този начин и на някои хидротехнически уреди в него. До финансиране по този начин и не се стига. По време на ръководството на последното постоянно държавно управление излиза наяве, че пари за ремонт на язовир Огоста няма. Това е и повода през днешния ден първото изискване пред задграничния вложител да е ремонтът на язовирната стена.
Предложението на немската компания е да бъде построена система върху 8 квадратни километра водна повърхност в язовир Огоста в случай, че общата водна повърхнина на язовира при цялостен размер е 22 квадратни километра. Досега язовирът в никакъв случай не е бил завиряван изцяло. През по-голямата част от годината той е 15 квадратни километра. Плаващата фотоволтаична централа ще създава 800 мегавата ток. Само по себе си това ще притегли и други вложители, които възнамеряват да производствата им да преминат към потреблението на възобновими източници на сила. Освен това немската компания желае да построи и цех за понтонни железни елементи, тъй като нуждата от тях се разраства. В международен мащаб фотоволтаични централи от ден на ден ще се строят върху водни площи. Така се резервира земеделската земя и се понижава изпарението на водата по време на суша.
В България няма процедура за създаване на сходни уреди и по тази причина към този момент е основана работна група с представители на пет министерства – Министерството на стопанската система и промишлеността, Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката и Министерството на районното развиване и благоустройството. Процедурата постанова промени в най-малко четири закона. Когато това бъде направено следва оценка за влияние върху околната среда. Ако тя е удобна за язовир Огоста ще бъде разгласен конкурс за концесия върху водните площи. В нея може да взе участие всеки, посочи министър Стоянов. Министерството на стопанската система не е поемало съответен ангажимент към избран вложител.
Язовир Огоста е издигнат през 1986 година за напояване на 60 хиляди декара селскостопанска земя, разпростряли се от Монтана до региона Златията край Лом. Необходимата тръбна инфраструктура по този начин и в никакъв случай не е построена до дъно. Водата съвсем не се употребява за напояване. С нея са свързани две водноелектрически централи – „ Кошарник “ и „ Огоста “. Разнообразието на рибата в язовира е огромно – шаран, каракуда, червеноперка, костур, скобар, мряна, сом, щука, укрей, бяла риба и други Тук се намира и най-голямата на Балканския полуостров ферма-производител на сладководна риба.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР