Изграждането на екосистема на киберсигурността в България е изключително важна

...
Изграждането на екосистема на киберсигурността в България е изключително важна
Коментари Харесай

Министър Йоловски: Над 6100 кибератаки в публичната сфера от началото на годината

Изграждането на екосистема на киберсигурността в България е извънредно значима тематика. Това съобщи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски при представянето на Проект " Разгръщане на мрежата от Национални координационни центрове с страните членки ".

Проектът е извънредно значим, счита той. Темата за шерване на информация става все по-актуална, посочи министърът.

Дигитализацията и киберсигурността са двете страни на една монета, уверен е Йоловски.

Над 6100 киберинцидента в обществената сфера регистрира той от началото на годината. Това за жалост е новото обикновено, по думите му. Ние живеем с киберинцидентите, предизвести министърът.

Темата за човешката неточност остава водеща, счита той. Александър Йоловски посочи, че е значимо да се учим от грешките си. След началото на войната в Украйна има растеж на DDOS офанзивите. Според него, с цел да се предпазим от офанзиви, е нужно да се влага в образование.

Основната цел на плана е развиването на Националния координационен център у нас и на дейна и ангажирана българска екосистема за киберсигурност с доста сътрудници в обществения и частния бранш, както и в университетските среди. Предвижда се и основаването на сполучлива стратегия за финансова поддръжка на трети страни, която ще подкрепи дребни и междинни предприятия в усвояването на най-съвременни решения за киберсигурност и не на последно място - на добре таргетиран и сполучливо изпълнен проект за връзка и разпространяване, който подсигурява устойчивостта на резултатите от плана.

Проектът планува построяването на потенциал за познания и нововъведения на национално, районно и локално равнище. NCC BG ще си сътрудничи с други страни членки като част от мрежата от националните координационни центрове, като в същото време ще комуникира тясно с Европейския център за промишлена, софтуерна и изследователска подготвеност в региона на киберсигурността (ECCC) за взаимно създаване на политики. NCC BG ще предизвиква и улеснява съдействието сред обществения, частния и университетския бранш посредством създаване на българската национална екосистема за киберсигурност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР