Конструкцията на граничната стена на САЩ е повредена Местно гробище: Доклад на правителството

...
Изграждането на бариера по южната граница на Съединените щати е
Коментари Харесай

Изграждането на бариера по южната граница на Съединените щати е увредило чувствителни екосистеми, обществени земи и местни културни обекти, установи доклад на безпартийна правителствена изследователска агенция.< /p>

Публикуван за обществеността в четвъртък, докладът от 72 страници отбелязва първото независимо усилие на Службата за отчетност на правителството (GAO) да оцени разрушенията, причинени от изграждането на граничната стена.

Той описва правителствени изпълнители, които „взривяват“ свещено местно погребение с експлозиви и оставят планински склон „в опасност от срутване“, наред с други инциденти с щети.

Докладът се фокусира върху периода от 2017 г. до януари 2021 г., по време на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп. Въпреки че документът никога не споменава Тръмп по име, той обяснява, че федералните власти по това време са разчитали на разпоредбите за национална сигурност, за да заобиколят съществуващите защити.

„Федералните агенции построиха около 450 мили [724 километра] бариери по югозападната граница на САЩ. За да ускорят строителството, те се отказаха от федералните закони за околната среда и други закони“, каза GAO в своето резюме.

„Строителството навреди на някои културни и природни ресурси, например чрез взривяване на племенно гробище и промяна на водните потоци.“

Докладът е най-изчерпателното досега проучване на неблагоприятните въздействия на граничната стена. Това се случва, тъй като имиграцията остава възпламенителна точка в политиката на САЩ, особено с предстоящите през 2024 г. президентски избори на хоризонта.

„Този ​​доклад разкрива щетите, които стената е нанесла на дивата природа, обществените земи и местните културни обекти“, каза Лайкен Джордал, югозападен защитник на опазването в Центъра за биологично разнообразие, каза пред Ал Джазира.

„Този ​​доклад от независима, основана на факти агенция потвърждава това, за което вдигаме тревога от години.“

Тръмп направи обещанието за внушителна стена на границата между САЩ и Мексико център на своята президентска кампания през 2016 г., която често клонеше към антиимигрантска реторика и представяше мигрантите като източници на престъпност и насилие.

Скандиранията „Изградете стената“ станаха основна част от предизборните митинги на Тръмп.

Тези викове са част от нарастваща международна тенденция. През последните две десетилетия броят на граничните бариери нараства, като страни като Доминиканската република, Полша и Индия предприемат стъпки за издигане или завършване на огради и стени.

Институтът за миграционна политика изчислява, че към 2022 г. по света са съществували 74 гранични бариери, в сравнение с по-малко от дузина в края на Студената война.

Въпреки това, докладът на GAO предполага сериозни последици за околната среда и културните ресурси, ако строителството не бъде оценено предварително.

„Преди изграждането Министерството на вътрешната сигурност [DHS] оцени някои потенциални ефекти от строителството“, се казва в уебсайта на доклада. „Но федерални служители и заинтересовани страни казаха, че не са получили достатъчно информация от DHS, за да дадат смислен принос.“

Строителните дейности бяха усложнени от географията на южната граница на САЩ: много участъци минават през неравна и негостоприемна територия, включително пустини, планини и дори крайбрежни плажове.

За да ускори строителството през тези пейзажи, администрацията на Тръмп разчита на Закона за реална идентификация от 2005 г., който позволява на правителството да се откаже от закони и разпоредби, които биха могли да представляват пречка за граничните стени и пътища.

Докато предишни администрации се позоваваха на Закона за истинската идентификация, администрацията на Тръмп го направи с безпрецедентно усърдие, използвайки го между 25 и 30 пъти, в сравнение със само пет по време на администрацията на Буш.

Администрацията на Тръмп също така обяви преминаването без документи на южната граница за национално извънредно положение, давайки право на правителството да отмени съществуващите закони в името на националната сигурност.

„Администрацията на Тръмп захвърли тези закони настрана и продължи напред, без да мисли за последствията“, каза Джордал.

Тази власт позволи на правителството да отмени опасенията на местните общности в райони, където правителството искаше да продължи напред със строителството, като например оазис със свещена стойност за нацията Тохоно О'одъм в Аризона, известен като Китобакито Спрингс.

„Тъй като предците на O’odham са обитавали района в продължение на хиляди години, той е дом на няколко гробни места на O’odham“, се казва в доклада.

„Според служители на Tohono O’odham Nation изпълнителите са разчистили голяма площ близо до изворите, унищожавайки гробище, което племето е искало да защити.“

В крайна сметка Тръмп завърши 737 км (458 мили) гранично строителство, въпреки че голяма част от него се припокри със съществуващите бариери. GAO установи, че 81 процента от стената на Тръмп е заменила бариерите, издигнати при предшественици като бившия президент Джордж Буш, вместо да прокопава нова основа.

По време на президентската си кампания настоящият президент Джо Байдън обеща да сложи край на строителството на гранична стена, като каза, че „нито един крак“ няма да бъде построен по време на неговото управление.

Байдън спря строителството при встъпването си в длъжност през януари 2021 г. Докладът на GAO обаче предложи предупреждение за спиране на всички ресурси в зоната на граничната стена: „Паузата на строителството и анулирането на договори също постави на пауза възстановителните работи – като завършване на дренажни структури и повторно засяване нарушени зони с местна растителност.“

Jordahl, междувременно, вярва, че обръщането на щетите ще изисква да се отиде дори по-далеч.

„В крайна сметка искаме да видим тази стена премахната от чувствителните екосистеми, където е имало щети на дивата природа“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР