Изграждаме сигурна, силна и горда Америка. Това заяви президентът Доналд

...
Изграждаме сигурна, силна и горда Америка. Това заяви президентът Доналд
Коментари Харесай

В първата си реч пред Конгреса Тръмп се похвали основно с икономиката

Изграждаме сигурна, мощна и горда Америка. Това съобщи президентът Доналд Тръмп изнесе първата си тирада пред Конгреса за положението на Съединените щати.

Според Тръмп, американската стопанска система цъфти, само че рейтингът му напълно не го потвърждава – единствено 38% що се отнася до заетостта, съгласно изследване на " Галъп ". Той се похвали, че с данъчната си промяна е направил най-големите данъчни облекчения – с намаляването на корпоративния налог от 35% на 21%. Моментално Politfact пресметна, че като съответствие и резултат върху Брутният вътрешен продукт цели шест други данъчни промени имат по-голям резултат, а като безспорна стойност - най-малко една. Съгласно изчисленията, промяната на Тръмп би трябвало да понижи федералните разноски с 1,5-2,2 трилиона $ за 10 години, което значи по 150-220 милиарда $ годишно. Само през 2012 година, по времето на Обама, в действие влезе данъчна промяна, понижава федералните разноски в Съединени американски щати с 321 милиарда $ годишно.

Силен коз на Тръмп в това отношение обаче е, че 285 компании в Съединени американски щати оповестиха, че дават бонуси и награди поради свалянето на корпоративния налог – съгласно лобистката група Американци за данъчна промяна. Няма обаче публично удостоверение от държавна институция.

Американският президент се похвали и със основаните нови работни места - 2,37 млн., само че съгласно Американското бюро по труда от септември 2010 година има възходяща крива на основаване на нови работни места. Именно оттогава стопанската система на Съединени американски щати не регистрира понижаване на заетостта.

Впечатление направи и неналичието на каквато и да е реакция от страна на демократите, когато Тръмп сподели, че има рекордно ниско ниво на безработицата измежду афроамериканците. Безработицата в Съединени американски щати като цяло е на най-ниското си равнище от 17 години - 4,1%, а измежду афроамериканците е към 6,8% т.е. толкоз, колкото в никакъв случай не е била, като показателят Dow Jones се качи с 33% откогато Тръмп е в Белия дом. Американският президент повтори и упоритостите си да " построи отначало " остаряващите пътища в страната. За задачата той изиска от Конгреса да отдели 1,5 трилиона $ за нова инфраструктура, защото " за 10 години няма ново позволение за градеж на път ".

Тръмп не пропусна да каже и, че е прекратил " войната против красивите чисти въглища ".

Какво още сподели американският президент по време на речта си прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР