Изготвянето на стратегия за индустриална политика на Европейския съюз ще

...
Изготвянето на стратегия за индустриална политика на Европейския съюз ще
Коментари Харесай

Искаме стратегия за индустриална политика на ЕС


Изготвянето на тактика за индустриална политика на Европейския съюз ще бъде един от целите в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в бранш „ Икономика “. Разискванията за сходен документ към този момент са почнали в Съюза и имат поддръжката на всички страни-членки. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев с управлението на Асоциацията на индустриалния капитал в България. В срещата участваха ръководителят на Асоциацията Васил Велев, нейният изпълнителен шеф Добрин Иванов и Елеонора Негулова, член на Националния съвет на АИКБ и ръководител на Национално съдружие на дребния и междинен бизнес.

Участниците в срещата срещнаха заместник-министър Манолев с плануваните събития от АИКБ при подготовката и реализирането на Председателството на Европейски Съюз. Първата среща, за която Асоциацията има ангажимент, е среща на групата на работодателите на Европейския стопански и обществен комитет в София на 22 и 23 март 2018 година Работната тематика на форума е „ Липсата на умения – спънка пред конкурентоспособността на европейския бизнес”.

Второто планувано събитие по време на Председателството на Европейски Съюз е под егидата на Европейския център на работодателите и предприятията с обществено присъединяване и предприятията, предоставящи услуги от общ интерес, взаимно с Международния координационен съвет на организациите на работодателите от Централна и Източна Европа и Азия, и то ще се организира на 1 юни 2018 година

Предложението на АИКБ по отношение на целите на българското председателство на Европейски Съюз е при подготовката на законодателната рамка на програмния интервал 2021- 2027 година да се работи по проверката на дефиницията за дребни и междинни предприятия. Председателят на Асоциацията Васил Велев предложи на държавните институции да бъдат настоятелни, макар че Европейската комисия заявява, че не желае да преразгледа една или друга своя позиция. Той показа, че усилието да отворят отначало тематиката за дефиницията на малко и приблизително дружество в Европейски Съюз е лишило една година на представителите на АИКБ, само че макар отводите на Европейска комисия за диалози по казуса, е почнала процедура по преразглеждане на дефиницията.

Бизнесът упорства да се обърне и внимание на равнище Европейски Съюз за попречване случаите на свръх регулация – тематика, която постоянно касае националното законодателство на страните-членки. „ Вече е призната Декларация на страните от Вишеградската четворка и България, Румъния, Словения и Хърватия в тази посока и имаме обща позиция на 8 страни-членки, която ще пазиме на равнище Европейски Съюз “, осведоми зам.-министър Александър Манолев.

Министерството на стопанската система ще поддържа работодателските организации за включване в дневния ред на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност на разискването на ограничения против задълбочаващия се дефицит на човешки запаси за европейската стопанска система и по въвеждането на законов ангажимент за съблюдаване на правилата на Акта за дребния бизнес „ мисли първо за дребните “ и „ единствено един път “ на Европейско, национално и районно ниво, стана ясно по време на срещата. Други тематики, които могат да залегнат в дневния ред на Съвета са проверка на регламентите за държавна помощ, въвеждане в действително деяние на правилото за партньорство и ръководство на голям брой нива, както и разглеждане на услугите от общ интерес като опция за възстановяване на обществената и териториална кохезия и поощряване на икономическия напредък.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР