С над 10% е скочил размерът на брутните необслужвани кредити

...
С над 10% е скочил размерът на брутните необслужвани кредити
Коментари Харесай

Експерт: Масово се теглят бързи кредити за телефони, после трудно се връщат! Младите харчат неразумно 

С над 10% е скочил размерът на брутните необслужвани заеми и задатъци в края на първото тримесечие на 2024 година спрямо декември предходната година, демонстрират данните на Българска народна банка.

" Тази наклонност на повишаване при необслужваните заеми е в синхрон с повишаването на отпуснатите заеми. Нараства броят на необслужените като безспорна сума и като брой заеми, събираемостта остава на високи равнища ", разяснява ръководителят на Асоциацията за ръководство на вземанията в България Райна Миткова.

Тя уточни, че средният размер на необслужвания дълг е 568 лева, което е по-малко от минималната работна заплата. По думите ѝ това постоянно са заеми, изтеглени при краткотрайни финансови усложнения, а не хронични. 

" Голяма част от българите нямаме спестявания. Научихме се, че парите са толкоз налични, че сега, в който ни потрябват, ще вземем от банката или бърз заем. Банките бяха заемодател номер едно, последната година са съвсем изравнени с бързите заеми, към които прибягваме при незабавни потребности. Ако имаме заделени пари, това няма да се наложи ", сподели гостът пред BG on Air. 

 

На доктрина човек би трябвало да има финансов буфер, с цел да живее 6 месеца без приходи. Миткова даде съвет - при приемане на заплатата си да заделяме 10-20% встрани. 

" Това да става незабавно, когато получим своя приход, не в края на месеца, в случай че ни останат пари. Заделяме тази сума и не я пипаме. Останалите средства в края на месеца можем на влагаме. Добра процедура е да вършим персонален или фамилен бюджет - това е методът да кажем на парите си по какъв начин да бъдат разпределени ", добави специалистът. 

Миткова предложи също по този начин да не плащаме постоянно с кредитни карти, тъй като пари, които не се виждат, се харчат по-неусетно и е " по-болезнено да извадим тези пари от джоба си ". 

Анализите демонстрират, че най-вече неточни длъжници има измежду младежите. 

" Задълженията са доста ниски - средният дълг е до 2 500 лева - за софтуерни играчки - телефони, преносими компютри, нещо което е доста естествено, вършат го, тъй като нямат опита и знанията да ръководят персоналните си финанси. Това са 21-35-годишни хора, хора с положителни специалности и приходи, живеят в огромните градове ", добави Миткова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР