Изглеждаща слаба, но решителна, сръбската опозиционна лидерка Мариника Тепич оправя

...
Изглеждаща слаба, но решителна, сръбската опозиционна лидерка Мариника Тепич оправя
Коментари Харесай

Мариника Тепич обещава да продължи гладната си стачка

Изглеждаща слаба, само че решителна, сръбската опозиционна лидерка Мариника Тепич оправя спонтанното си легло - кожен диван в постройката на Народното събрание, където от 18 декември е в гладна стачка.


49-годишната жена стачкува против " изборните измами " по време на парламентарните и локалните избори, извършени в Сърбия на 17 декември, и упорства резултатите да бъдат анулирани.

Тя не е сама. Тепич е един от седемте членове на главния опозиционен лагер, обединени под знамето " Сърбия против насилието ", които оповестиха гладна стачка по отношение на резултатите.

Партията на сръбския президент Александър Вучич съобщи, че си е осигурила безапелационна победа по време на гласуването.

Екип от интернационалните наблюдаващи, измежду които и представители на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), осъди редица " нередности ", в това число " пазаруване на гласове " и " напълване на урни ".

От събота насам Тепич всекидневно получава интравенозни течности, само че отхвърля да приема храна.

" Те (лекарите) се пробват да поддържат това положение допустимо най-дълго, тъй като нямам желание да се откажа, до момента в който не бъдат анулирани подправените избори, до момента в който не признаят изборните измами и до момента в който не бъде предпазена волята на народа ", споделя Тепич в изявление за Агенция Франс Прес.

" Това просто би трябвало да се направи, с цел да се предизвести както вътрешната, по този начин и интернационалната публика ", добави тя.

Няколко западни страни показаха угриженост във връзка със обявените нередности.

Германия дефинира обвиняванията като " неприемливи " за страна, която се надява да се причисли към Европейския съюз.

Съединените щати приканиха Белград да отговори на " опасенията " на наблюдаващите на изборите, а Европейски Съюз съобщи, че " изборният развой в Сърбия се нуждае от осезаемо усъвършенстване и по-нататъшни промени ".

Сръбските прокурори желаеха от полицията да ревизира изказванията за измами.

Сръбската полиция заяви, че в изборния ден са подадени общо 344 тъжби - по-малко, в сравнение с по време на последния избор - и че в 18 случая прокурорите са разкрили детайли на " незаконни дейности ".

Международните наблюдаващи подчертаха изказванията, че " гласоподаватели, живеещи в чужбина, са проведени и превозени от ръководещата партия, с цел да гласоподават на локалните избори в Белград ".

Тепич упрекна Вучич, че е направлявал тази скица.

" Мисля, че (Сърбия) е единствената страна в света с феномен на изборни мигранти ", съобщи Тепич.

Вучич отхвърли обвиняванията - по-специално по въпроса за гласоподавателите, които са пристигнали да гласоподават от прилежаща Босна.

" Ние ще защитим волята на народа и в това няма никакво подозрение ", сподели той.

Президентът също по този начин прикани опозиционните депутати да намерят други способи за митинг.

" Бих желал да помоля всички, които са в гладна стачка, да не я не престават... Те могат да провеждат митинги всеки ден. Аз съм привикнал с митингите ", сподели Вучич по време на телевизионно послание към нацията в неделя.

Позовавайки се на някогашния началник на неговата партия Томислав Николич, който през 2011 година разгласи гладна стачка с искане за осъществяване на парламентарни избори, Вучич съобщи, че някогашният му партиен сътрудник " не е постигнал нищо, с изключение на да заплаши здравето си ".

Тепич обаче съобщи, че е решена да продължи.

" Отдавна не съм слушала какво споделя Александър Вучич или най-малко не съм го вземала насериозно. Защото, когато си отвори устата, той нарушава закона, мами, лъже, печели време и манипулира. И ето по какъв начин живеем през последните 10 години ", сподели тя.

Тепич твърди, че доста добре осъзнава следствията от дейностите си.

" Опитвам се да не мисля за това (смъртта). Не виждам на това като на жертва. Виждам това като битка и метод, който ме поддържа жива ", сподели тя.

" Когато ме питат дали съм под стрес - не. Бих се чувствала по-стресирана, в случай че не правех това ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР