Изглежда тази година ни очаква затягане на парично-кредитната политика. Федералният

...
Изглежда тази година ни очаква затягане на парично-кредитната политика. Федералният
Коментари Харесай

Набиулина и Решетников обещават икономически растеж. Да поярваме или да проверяваме?

Изглежда тази година ни чака стягане на парично-кредитната политика. Федералният бюджет изпитва сериозен недостиг, курсът на рублата е неустойчив и може да се срине. Но самочувствието на съветските служители е поразително: те заявяват напредък на стопанската система в страната още средата на годината. За сметка на какво, ще попитате?

Ръководителят на Министерството на икономическото развиване Максим Решетников и ръководителят на борда на Централната банка на страната /Банка на Русия/ Елвира Набиулина са оптимисти за съветската стопанска система. Според министър Решетников данните за икономическия спад през предходната година са доста по-малко от предстоящото.

Ръководителят на Централната банка означи, че „ подобрихме прогнозата за динамичността на Брутният вътрешен продукт за тази година “. Това се дължи както на преразглеждане нагоре на оценките за минали интервали, по този начин и на по-значителни бюджетни разноски, в сравнение с бяха взети поради в октомврийската прогноза.

Но даже формалната статистика е принудена да признае, че приходите от петрол и газ, които се смятат за главен финансов източник на държавния бюджет, към този момент са намалели с повече от 28% заради западните наказания. През януари дефицитът на федералния бюджет доближи рекордните 1,76 трилиона рубли. Това е 14 пъти повече от 2021 година Според водещия на " Първи съветски " Юрий Пронко, такава гигантска " дупка " в хазната не е следена през последните 23 години.

Как да се реши този проблем и какво ще се случи с съветската национална валута, за това приказваха специалистите Александър Разуваев и Лазар Бадалов в програмата " Царьград. Главное ".

И от кое място, лично, е оптимизмът?

Финансистът Лазар Бадалов означи, че с цел да бъдем почтени, през 2022 година против Русия бяха подхванати невиждани наказания. Но управляващите и финансовите структури съумяха да устоят на тази офанзива.

Бяха подхванати стъпки за това по какъв начин да настроим стопанската система, по какъв начин да възстановим нашия финансов пазар, с цел да устои на този удар. Разбира се, това е голям плюс и заслуга. Но не можете да спрете дотук. Допълнителни наказания ще бъдат включени. Мисля, че 2023 година ще бъде годината на вторичните наказания. Все повече се приказва за това на Запад “, отбелязва събеседникът на Царград.

Трябва да помислим по какъв начин да преустроим икономическия си модел и в каква посока да се движим, счита той. Самото преориентиране от запад на изток няма да е задоволително за стопански напредък.

Миналата седмица за това (за стопански напредък – бел. ред.) първи заприказва Международният валутен фонд. Няма да се изненадам, в случай че до края на 2023 година съветската стопанска система в действителност покаже стопански напредък. Но по какъв начин ще се реализира този стопански напредък? Заради количествените индикатори? Аз съм склонен, да. Или заради качествени? Тук е огромният въпрос. Най-вероятно това няма да се случи, - заключи анализаторът.

Пари, инфлация, население

Бадалов изясни, че бюджетният недостиг за стопанската система на страната не е толкоз огромен проблем. В доста страни с бюджетен недостиг се следи стопански напредък.

Трябва да приказваме по какъв начин ще се реализира стопански напредък и дали въобще ще има. Какво ще се случи с действителните приходи на популацията. Хората не се интересуват от приказките на икономистите за инфлацията, нейния спад и така нататък За тях е значимо да знаят по какъв начин това се отразява на нашите хладилници? Населението има доста елементарни въпроси, - сподели финансистът.

Според него, с цел да им отговорим, преди всичко би трябвало да помислим за действителните приходи на популацията и по какъв начин ще изградим нашия стопански модел.

Защото замяната на доларизацията с юанизация няма да реши казуса. Да, възстановихме се, стопанската система ни съумя да устои на въздействието на глобите. Но това не е пътят за по-нататъшно икономическо развиване. Това е основният миг “, приключи той.

Как да защитим рублата?

По думите на финансовия анализатор, член на Надзорния съвет на Гилдията на финансовите анализатори и рисковите мениджъри Александър Разуваев, в случай че Goldman Sachs, една от най-големите капиталови банки в света, се окаже права и цената на петрола доближи над 100 $ за барел, тогава казусът с бюджетния недостиг ще изчезне вечно.

На пазара в Ню Йорк споделят следното: каквото Голдман споделя, Бог го споделя. Вярно е, че някои имат вяра, че е дяволът. Направо — означи той иронично.

От позиция на финансовия анализатор няма да има сериозна обезценка на рублата в близко бъдеще. Възможно е издаване на облигации на федерален заем (OФЗ). Дългът от Брутният вътрешен продукт към този момент е 15,6 %. И можем да си напомним приватизацията, изключително националните IPO, счита той.

Не мисля, че скоро ще има сериозна обезценка на рублата. Но в какво госпожа Набиулина в действителност малко ни изненадва. Тя сподели, че инфлацията ще понижава и уточни кулоар. Миналата година беше 12. Нормално е да си малко по-напред. Защото лагът на всяка парична политика е шест месеца. Ставката евентуално би трябвало да бъде понижена. И в случай че в този момент е 7,5 на 100, то би трябвало да падне на 6 на 100, от моя позиция ”, изясни той.

Експертът се съгласи, че стопански напредък ще има. И ще е за сметка на отбранителната промишленост. Става въпрос за един-два %. Що се отнася до доверието на потребителите, търсенето е в действителност едва, сподели той.

Когато стартира СВO, антикризисните ограничения... Правителството сподели, че желае да влага трилион рубли в съветския фондов пазар, тъкмо както през 2008 година, през 2009 година, когато американската банка Lehman беше в рецесия. Над 20 милиона частни брокерски сметки!.. Е, вдигнете пазара. Като се има поради, че там в този момент недоброжелателни вложители няма, всичко им е замразено. Хората ще станат по-богати, ще харчат повече “, сподели Разуваев.

Той акцентира, че страната би трябвало да поддържа пазара. Тогава можем да кажем, че няма да има рецесия.

Отбранителната политика малко или доста дърпа напред. Но би трябвало да разберем, че натоварването е доста огромно. Не са единствено глобите. Това са към момента новите територии, те ще изискват доста съществени вложения, - добави събеседникът на Царград.

Решението

Разуваев изясни по какъв начин да се реши казусът с бюджетния недостиг. Според него това може да стане за сметка на ОФЗ и отчасти посредством приватизация. Например, за продажба на акции на Руските железници посредством мрежата на Сбербанк и ВТБ. Или на Газпромнефт. Тогава всички пари за дивиденти ще отидат в Газпром, а половината надлежно ще отидат в хазната. Това е задоволителен ливъридж.

Експертът напомни още, че 2023 година е публично оповестена за година на ислямските финанси.

Вече пуснахме Татарстан, започва се Северен Кавказ. Блумбърг писа преди пет години, че Русия може да набере 11 милиарда $ годишно по този метод. Сега имаме братя мюсюлмани, Рамзан Ахматович Кадиров, ръководителят на Чечня, ги пропагандира там. Нека дават повече пари посредством всичкитези ислямски принадлежности “, сподели той.

По мнението на Разуваев, можем да създадем държавна ислямска банка, която да набира пари и да купува съответните облигации.

Да издадем облигации по разпоредбите на ислямските финанси там и да ги продадем на Дубай да вземем за пример. Има доста пари там. Особено като се има поради, че доверието в $ падна. Нека създадем нещо. Защото, в случай че ние не притеглим тези пари, тогава, зъб давам, - тези пари, в тяхната целокупност ще ги притегли турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той към този момент сподели, че почитаме всички братя по религия, само че главният център на ислямските финанси ще бъде в Истанбул “, сподели Александър Разуваев.

Изводът

Обобщавайки казаното от специалистите, Юрий Пронко, водещ на Царград, акцентира, че не всичко е толкоз тъжно, колкото наподобява. Но основният въпрос остава действителният наличен приход на семействата и съветските фамилии.

Това е основният въпрос. Стените на портфейлите на съветските фамилии се слепват. Тарифите се повишават, от 1 март комуналните услуги за някои категории са още по-високи. Ето главните моменти. И ни се споделя: стопански напредък ще има. Няма потребност да се приказва. Хората би трябвало да го усетят в портфейлите си “, заключи той.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР