Изглежда като хаос, но това е само защото мина много

...
Коментари Харесай

Едно шоу - двама водещи: какво ще стане с властта

Изглежда като безпорядък, само че това е единствено тъй като мина доста време. Вече повече от 10 години, с дребни изключения, ръководството на страната е съсредоточено в един човек - Бойко Борисов. Политиката беше заменена от все по-откровено спазаряване по къщи и хотели към София. Заедно с многото пари беше откраднато и чувството, че властта действително принадлежи на хората.

Резултатите от изборите в този момент трансформират тази скица, или най-малко има късмет да го създадат, а политиката - надпреварата сред хора и хрумвания, наподобява, се завръща. Първо ще наподобява като безпорядък, само че след това, в случай че имаме шанс, ще свикнем, че значимите решения не се взимат постоянно единствено от един човек.

В Народното събрание в този момент има две групи партии - тези, които са създали сегашните схеми и са се възползвали от тях, и тези, които споделят, че желаят да ги разрушат. След ненадейно огромната изборна интензивност в неделя втората група - съперниците на кражбите, имат толкоз депутати, че сегашният модел доста мъчно може да се резервира. Отношенията сред тях ще дефинират какво ще се случва в околните месеци.

Възможностите пред новия парламент са три:

Да бъде направена коалиция на огромната корупция с всички партии, които до момента са се възползвали от властта - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Това обаче наподобява все по-невъзможно. В кратковременен проект сходно групиране ще резервира контрола върху паричните потоци, само че ще заплаши съществуването на най-малко две от партиите - ГЕРБ и Българска социалистическа партия, които така и така са в серпантина на политическо проваляне. Вторият вид е коалиция сред така наречен протестни партии - Слави, " Демократична България " и Мая Манолова, подкрепена от някоя от старите обединения. Рискът тук обаче е съперниците на статуквото, един път влезнали във властта, да бъдат купени от него. Третият вид е изборите да се повторят след още два месеца и половина. Рискът при него е резултатите да са други - патериците на ГЕРБ и Движение за права и свободи да се активизират, схемите за пазаруване на гласове да проработят на цялостна мощ и през лятото да има нова, само че отново същата коалиция на кражбите. Надеждата обаче е, че в този момент доста хора ще са видели, че ГЕРБ и Движение за права и свободи имат напълно естествена опция и даже към тях ще се причислят още. Ще може да има болшинство на смяната.

Последният вид все още наподобява най-вероятен. Следващите дни и седмици, наподобява, ще бъдат началото на предизборната акция за парламентарните избори през юни. Заедно с нея ще стартират и първите стъпки от танца за идващите през есента президентски избори.
Капитал - брой 14
Сега обстановката наподобява като безпорядък, само че в този брой на " Капитал " има няколко текста, които го подреждат и дават опция да се планува какво ще се случва.

През идващите седмици политиката ще се господства от трима съществени герои.

1. Бойко Борисов ще съставлява силите на статуквото. Те никога не трябва да бъдат подценявани. Зад настоящия министър председател стои голям запас от пари, акумулирани през последните 10 години, всички институции на превзетата страна - от данъчни, през полиция и служби до прокуратурата и правосъдната система. Последните са повече под контрола на Движение за права и свободи, тъй че могат да се извърнат в първия миг, когато това стане преференциално, само че най-малко към този момент са от един тим. Сегашният министър председател влиза в борбата за идващото болшинство за да резервира позициите си или в случай че не това, най-малко да си подсигурява, че няма да го преследват. (Вижте повече за Бойко Борисов и в каква форма излиза той от изборите.) 2. Слави Трифонов ще съставлява силите на смяната. Въпреки че е част от медийния пейзаж през последните 30 години, шоуменът съумя да събере в себе си очакванията за смяна на няколкостотин хиляди индивида. " ИТН " стана втора партия и в този момент от нея се чака не просто да направи по този начин, че да се изпълнят точките от референдума на Слави. Не, в този момент в партията са фокусирани фантазиите на доста хора България да се промени. И от решенията на хората към Трифонов през идващите седмици, а може би и по-късно, в действителност ще зависи в каква посока ще поеме страната. (Вижте портрет на Слави и по какъв начин е проведена партията му.) 3. Румен Радев ще бъде освен арбитърът в разногласието сред статуквото и смяната, само че и евентуално ще е деен участник в него. През идващите дни той ще би трябвало да зададе ритъма, в който да стартира работа новият парламент и да се завърти връчването на мандати на другите партии. Това може би ще се случи бързо, тъй като вероятността някой да сформира държавно управление наподобява все по-малка. Освен в случай че Борисов не реши да бави, е изцяло допустимо още идната седмица да стане ясно, че ще има предварителни избори. Така президентът ще би трябвало да назначи служебно държавно управление, което да провежда новия избор. Ролята на Румен Радев през идващите три месеца ще бъде доста по-голяма, в сравнение с до момента. (Прочетете какво зависи от него в процедурата, която следва,.)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР