Изгарянето на свещени текстове в Европа става системно. Отрицателната реакция

...
Изгарянето на свещени текстове в Европа става системно. Отрицателната реакция
Коментари Харесай

“Игра с огъня”. До какво ще доведе европейското богохулство

Изгарянето на свещени текстове в Европа става редовно. Отрицателната реакция на мюсюлманската общественост наподобява единствено подтиква радикалите. До какво може да докара това?

" Нелегитимно писание "

Жена с спортен екип и алена шапка прави дупка в пясъка, поставя сухи клони в нея и я възпламенява. За да не изгасне огънят (все отново вали), тя го покрива с плажен чадър. И непрекъснато хвърля там страници на книга. На всяка има ръкописна записка: „ нелегитимно писание “.

Това се случва на 3 август на брега на езерото Меларен в предградията на Стокхолм. В непосредственост се намира кралският замък. Страниците на Корана послужиха като гориво за огъня. Акцията е проведена от 47-годишната имигрантка от Иран Мариян Байрами. Въпреки неприятното време идват двадесетина души.

Предимно публицисти. Мариян изяснява: била е мюсюлманка, а в този момент е християнка. И желае да покаже, че „ ислямът не е демократична вяра “. И въобще „ всички религии би трябвало да бъдат унищожени “, добавя „ християнката “.

Изведнъж някаква жена извиква: „ Върни се в Иран и гори книгата там! “ и се втурва да вади страниците от огъня. Тук се намесва полицията.

Подобни осъществявания в последно време зачестиха. В края на юни 37-годишният иракски емигрант Салван Момика обществено откъсна страници от Корана, избърса с тях обувките си, след което постави бекон в свещената книга и я възпламени. Избра времето и мястото " не без креативност " - покрай основната джамия на Стокхолм в първия ден на свещеният мюсюлмански месец Курбан Байрам.

Полицията следи, само че не се постанова помощ. Въпреки че някои от тълпата от време на време да крещят " Аллаху Акбар ", а един даже се пробва да хвърли камък по Момика.

Мотивите на стачкуващия остават незнайни. Той единствено изясни, че не желае да навреди на Швеция.

Добрие планове...

На идващия ден представителят на иракското външно министерство Ахмед ал-Саххаф изиска подпалвачът да бъде предаден, с цел да бъде съден според иракското законодателство.

Освен това шведският дипломат е бил извикан в Министерство на външните работи и му връчиха протестна нота. Примерът на Ирак беше последван от Йордания, Саудитска Арабия и Катар.

" Това е проява на ненавист и експанзия, която опонира на правилата на свободата на словото ", споделиха в Багдад. Стотици иракчани нахлуха в шведското посолство и се пробваха да възпламенят пожар. Никой от чиновниците не е потърпевш.

Но опасността от депортиране наподобява единствено е разгневила Салван Момика. По-малко от месец по-късно той стъпка Корана пред иракското посолство.

Шведските издания оповестиха, че полицията е получила нови молби от искащи да горят свещени книги. Освен Корана, едни желаят да подпалят Тората, други - Библията, трети - и трите едновременно.

Минал опит

Вълната пиромания провокира разединение във властовите среди. Шведският административен съд неведнъж е постановявал присъда: „ Свободата на събранията и демонстрациите са конституционно предпазени права “. И анулира възбраната за изгаряне на Корана.

Но министър председателят Улф Кристерсон има друга позиция.

" Намираме се в най-сериозната обстановка в региона на политиката за сигурност след Втората международна война. Нещо би трябвало да се направи ", написа той в обществените мрежи.

Правителството има защо да се тревожи. През пролетта на 2022 година страната беше залята от безредици, предизвикани от антиислямски дейности на крайнодясната партия “Твърд курс ”, водена от Расмус Палудан.

Етнически датчанин, той получи шведски паспорт и провежда същинска „ провокативна обиколка “: изгори Корана, приканва за експулсирането на всички мюсюлмани. Акциите му се организираха в Стокхолм, Йоребру, Малмьо и други градове. Стигна се до директни конфликти сред полиция и ядосани вярващи.

Палудан още веднъж изгори свещената книга през януари 2023 година, като сложи ултиматум: той ще спре богохулните дейности, когато Турция даде зелена светлина за влизането на Швеция в НАТО.

И направи неприятна услуга на страната. Няколко дни по-късно тристранните договаряния сред Турция, Швеция и Финландия бяха отсрочени за неопределен срок. По искане на Анкара.

Проблем с разбирането

Опитвайки се да откри излаз от рецесията, министър председателят Кристерсон организира диалози с датския си сътрудник Мете Фредериксен в края на юли. Съседната страна има същите проблеми.

През последните два месеца членове на крайнодясната група Датски патриоти проведоха три митинга с Корана в Копенхаген - пред посолствата на Египет, Ирак и Пакистан. Освен това Расмус Палудан напълно неотдавна се завърна вкъщи. Така че е допустимо сегашните палежи да не са последните.

„ Датското държавно управление ще изследва опцията за интервенция в специфични обстановки, в които да вземем за пример се насочат обиди към други страни, култури и религии и това заплашва Дания със съществени отрицателни последствия “, сподели външният министър Ларс-Локе Расмусен.

Шведският министър председател разгласи, че ще създадат същото и в Стокхолм. В същото време и Кристерсон, и Фредериксен акцентират свободата на словото като една от основите на страната. Но какво ще стане, в случай че опонира на културните характерности на някои жители? В Дания има към 300 000 мюсюлмани, два пъти повече са в Швеция. Това е към пет % от популацията.

" Тук се събраха няколко фактора. На първо място, друго схващане на обичайните полезности. За мюсюлманите това е отбраната на религията. А за шведските и датските радикали демократичните правила, съгласно които живее Европа ", споделя Алексей Макаркин, вицепрезидент на Центъра за политически технологии.

Освен това, продължава той, има проблем със съчетаването на свободата на словото и закона. Изпълнителната власт е прагматична, работи в полза на гласоподавателите. Съдилищата се управляват от демократично законодателство.

Друг аспект е държанието на някои мюсюлмански бежанци, преместили се в Стария свят в търсене на по-добър живот.

" Осъзнавайки, че нямат път обратно, те вършат всичко допустимо, с цел да отговорят на демократичните стандарти. А изгарянето на Корана е метод да се закрепят в Европа ", изяснява Макаркин.

Няма просто решение, най-вероятно управляващите ще се опитат да реализират компромис. Времето ще покаже дали ще съумеят.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР