Изгарянето на Корана в Швеция поставя на изпитание закона за свободата на изразяване

...
Поредица от изгаряния на Корана в Швеция повлия зле на
Коментари Харесай

Поредица от изгаряния на Корана в Швеция повлия зле на имиджа на страната в чужбина и доведе до влошаване на ситуацията със сигурността у дома, предупреди службата за сигурност Sapo.

Много страни с мюсюлманско мнозинство изразиха негодувание. Миналата седмица протестиращи подпалиха посолството на Швеция в Ирак, след като разбраха, че полицията в Стокхолм е дала разрешение за още изгаряния на книги.

За шведите въпросът постави голяма дилема, защото залогът е историческо и основно право, датиращо от 1766 г.

"Швеция има една от най-силните правни защити за свободата на изразяване в света", казва Мартен Шулц, професор в Юридическия факултет на Стокхолмския университет.

Скандинавската нация също премахна своите закони за богохулството през 1 970-те.

Конституцията му гарантира правото на свобода на изразяване по всяка тема, включително „изразяване на мнение, което поставя под съмнение религиозните послания или което може да се възприеме като нараняващо за вярващия“.

Но неговото дясноцентристко правителство сега обмисля възможни промени в законите, които позволиха изгарянето на Корана в Стокхолм.

Това е така, защото полицията първоначално отказа да разреши две планирани книги- опожарявания по-рано тази година поради риск от превръщането на Швеция в „мишена с по-висок приоритет за атаки“.

Те цитираха закона за обществения ред или Ordningslag като оправдание за забраната.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР