Издателствата Колибри и Жанет 45 са тазгодишните носители на наградата

...
Издателствата Колибри и Жанет 45 са тазгодишните носители на наградата
Коментари Харесай

"Ад" и документален роман за Вапцаров с издателски "Златен лъв"

Издателствата " Колибри " и " Жанет 45 " са тазгодишните носители на премията " Златен лъв " на Асоциация " Българска книга ". Призът е най-високото отличие в издателския отрасъл и се връчва за най-хубав издателски план в границите на зимния Панаир на книгата. Жури в състав проф. Виктор Паунов, проф. д. ф. н. Милена Кирова и преводачката Веселина Райжекова реши наградата да бъде присъден за изданието  " Ад " на Данте Алигиери в превод на Кирил Кадийски - за книга или поредност с автентичен план или с приносен темперамент за българската просвета, които се отличават с положително полиграфическо осъществяване. Проф. Милена Кирова връчи златната статуетка на Силвия Вагенщайн, една от създателите на издателство " Колибри ".

" Жанет 45 " пък заслужи " Златен лъв " за " Оловна тишина - Историята на един разстрел "  на Ивайла Александрова. Документалният разказ за Никола Вапцаров, който в 770 страници разкрива незнайни обстоятелства към живота и гибелта му, към този момент провокира разнопосочни читателски реакции. Наградата се връчва за издателски план с най-голяма социална значителност - за книга или поредност от книги, които преглеждат значими за обществото проблеми и са провокирали необятен публичен или медиен интерес. В номинирането и определянето на премията обичайно вземат участие публицисти, които отразяват книжния бранш. Тази година това са Иво Тодоров, Паулиана Новакова и Димитрина Кюркчиева. Иво Тодоров връчи наградата на Красимир Лозанов от " Жанет 45 ".

Издателство " Колибри "  получи и две грамоти за книгите: " Живко Петров. 20 прелюдии за пиано "  - моден албум в черно-бяла хармония, сплотяващ музика, слово и снимка, а също и за " Бисерна поредност "  - за принос към актуалната просвета на български език с изчистен, моден дизайн, реализиран с минимални изразни средства.

Грамота беше връчена и на издателство " Сиела "  за " Стихотворения "  на Виктор Пасков, както и на " Жанет 45 " за " Какво е да си майка " от Мая Дългъчева. 

На церемонията нощес ръководителят на асоциацията Десислава Алексиева коментира: " Вярвам, че книгата е главната причина за всяка социална промяна и съм уверена, че всеки един от вас е воден значително от тази концепция. Българските издания стават все по-добри, а с това - и българските издателства, което на собствен ред трансформира хората и времето, в което живеем ". Тя призна, че е очарована от наградените издания, тъй като демонстрират изкуството на книгоиздаването в неговата цялост - от наличието, през оформлението, редакцията, корицата, печата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР