Издателска къща ХЕРМЕС“ представя ЗАОБИКОЛЕНИ ОТ ЕНЕРГИЙНИ ВАМПИРИ от Томас Ериксон автор на

...
Издателска къща ХЕРМЕС“ представя
ЗАОБИКОЛЕНИ ОТ ЕНЕРГИЙНИ ВАМПИРИ
от Томас Ериксон
автор на
Коментари Харесай

Как да се пазим от енергийни вампири

Издателска къща „ ХЕРМЕС “

п редставя

ЗАОБИКОЛЕНИ ОТ ЕНЕРГИЙНИ ВАМПИРИ

от Томас Ериксон

създател на „ Заобиколени от идиоти “

размер: 336 стр.

цена 19,95 лева

ISBN 978-954-26-2322-9

Превод Снежана Милева

Как да се справите с тези, които напряко ви побъркват

Очаквайте на 13 февруари!

За създателя

Томас Ериксон е водещ експерт и съветник по връзка. Той поучава разнообразни организации и образова мениджъри на огромни компании. Автор е и на няколко книги за общуването, като първата от тях – „ Заобиколени от идиоти “, се трансформира в безспорна сензация освен в родната му Швеция и останалите скандинавски страни, само че и в редица други страни. Сред тях е и България.

До момента в международен мащаб от нея са продадени над 1 милион и половина екземпляра, а правата са купени в 39 страни.

На 13 февруари със знака на „ Хермес “ излиза „ Заобиколени от енергийни вампири “, която също има огромен интернационален триумф.        

За книгата  

Познавате ли хора, които единствено след малко другарство с тях ви карат да се чувствате омаломощени и физически, и душевен? Дали тъй като непрестанно търсят внимание и прочувствена поддръжка, държат се неприемливо жестоко или играят ролята на безконечната жертва, общото сред тях е, че са енергийни вампири. Те нямат остри зъби и тайнствен сексапил като вампирите от книгите и филмите, само че умеят да изсмукват силите ви до степен, че даже да не можете да се противопоставите. В тази книга Томас Ериксон, създател на международния бестселър „ Забиколени от идиоти “, разказва другите типове енергийни вампири и предлага елементарно използвани техники, които да ви оказват помощ да се справите с изтощителните контакти.  

Откъс
Как да забележите енергийния върколак
Понякога нищо не върви както би трябвало. Абсолютно нищо. Без значение какво вършиме – всичко, до което се докоснете, просто се разпада. Всичко се обърква. Каквито и старания да полагате. То отново се обърква.

За благополучие, има и дни, в които нещата сякаш се подреждат малко по-добре. Животът си върви и вие фактически постигате доста. Не ви заплашват надвиснали произшествия, въпреки че може би ви се желае ситуацията да бе още по-добре.

А има и такива дни, в които всичко е като без спънки. Изпълнени сте с ентусиазъм, пристрастеност и мотивация. Откривате благоприятни условия, макар че единствено преди седмица всичко е било обгърнато в мъгла и обезсърчение. Разбира се, това може да се дължи на времето, само че е по-вероятно да се намирате в положение на положителен поток; да сте в зоната; планетите внезапно да са се подредили хармонично – или пък просто има и такива дни.

В момента не е толкоз значимо от кое място идва цялата положителна сила – значимото е, че я има и че от това ви е хубаво. Тя нахлува във вас и ви изпълва и за няколко вълшебни мига вие осъзнавате какъв брой просто е всичко. Чудите се за какво до момента не сте се сещали. Светът е, по този начин да се каже, в краката ви. Трябва единствено да го извършите!

Усещането, че сте безусловно непобедими. Осъзнаването, че можете да вършиме каквото поискате. Разбили сте шифъра, намерили сте верните първични ходове и силата ви бликва. Това е моментът! Чувството, че триумфът идва!

Странното обаче е, че единствено 10 минути по-късно – или половин минута по-късно – всичките ви пробивни хрумвания изчезват, изпаряват се. Всякаква мисъл за новото, ярко бъдеще е станала на пух и прахуляк. Големите ви упоритости са разрушени.

Възможностите, които допреди малко са ви изглеждали толкоз обещаващи, внезапно ви се костват безусловно непостижими. Обзема ви цялостно безсилие. Всичко е мрак и силите са ви напуснали. В момента се чувствате неспособни на каквото и да е.

Как е допустимо да извършите този преход от вдъхновение и възхита към безрадостна празнина за броени минути? Къде отиде цялата бурна самонадеяност и активност? Изтече необратимо по някакъв умствен канал? И в случай че е по този начин – кое го аргументи? Денят, седмицата, годината стартира толкоз ужасно, а в този момент всичко ви се коства безнадеждно.

Отговорът е елементарен.

Срещнали сте върколак. Вампир, чието предопределение в живота е бързо и дейно да унищожава фантазиите на хората, като скрие от погледа им каквато и да е переспектива за ярко бъдеще.

Пътя ви е пресякъл енергиен върколак.

Енергийният върколак е умствен нахалник, който като че ли живее, с цел да изсмуква силата на хората.

Въпреки смяната в настройката, вие знаете, че това, което сте били възнамерявали – новото бизнес начинание, пътуването, връзката, за която сте желали да кажете на някого, къщата в провинцията, която сте намерили, въобще нещото, което ви е зареждало с онази невероятна сила, – въобще не е било неприятна концепция. Било е изцяло реалистично. Просто в момента… даже не ви се мисли за него. Някой е съумял да ви убеди, че е безнадеждно.

В резултат на това вие го прибирате в умствения си списък в досието „ визии за бъдещето ”. Ще изчакате. Може би някой различен път. Или пък в никакъв случай. Идеята е сполучливо анулирана и може в никакъв случай повече да не се върне. Всички ние носим в мозъка си безчет такива хрумвания като останки…….

Енергийните вампири са в положение да убият желанието ви, без въобще да поставят старания.

Как обаче да познаете, че ви е поразил енергиен върколак, и има ли метод да му попречите?

Факторът, който изсмуква силата ви, може да бъде работа, група, събитие или въобще нещо, което затруднява живота ви. Изненадващо постоянно обаче виновникът е човешко създание от плът и кръв, което има навика да скапва удоволствието на другите. Някои енергийни вампири изпитват същинска приятност от гледката на непознатия неуспех. Може би се усещат огромни и значими, като принизяват другите. Има и такива обаче, които с безредното си наличие в живота на хората, също като слон в стъкларски магазин, нанасят непоправими вреди, без даже да го осъзнават.

Това събитие визира живота ни в един или различен миг. На всички ни се е случвало да преминем от цялостна скорост към цялостен застой единствено в границите на няколко часа. Цялата онази прелестна сила би трябвало да е отишла все някъде, нали? Не бихте ли желали да знаете по какъв начин да заобикаляте сходни трудности?

Представете си, че има метод да се изплъзвате на нещата и хората, които ви крадат позитивната сила, оставяйки ви с възприятие на празнина и комплициране! Представете си, че можете да виждате и разпознавате предупредителните сигнали в точния момент и ловко да избягвате най-лошите енергийни загуби!

Тази книга е за енергийните или още психологични или прочувствени вампири – и трите избрания се отнасят за едно и също събитие. Изразът не се среща на всички езици*, само че смисъла му дава много ясна визия за смисъла:

*На родния език на създателя – шведския – не се употребява изразът „ енергиен върколак ”, а „ енергиен апаш ”. – Б. прочие

Това са хора, които се хранят с вашата виталната мощ, карайки ви да се чувствате като зомби – нито живи, нито мъртви. И също по този начин основават заплахата и вие да постъпвате по този начин с други хора.

Може да звучи малко налудничаво, само че в случай че се замислите, алегорията е доста намясто. В митологията вампирът пресушава виталната мощ на жертвата си, като изпива кръвта ѝ – енергийният върколак прави същото, като му лишава увереността, мотивацията, а от време на време и желанието за живот.

Не че желая да затъваме в семантика, само че в действителност намирам приликата за изключително забавна. Основната разлика, допускам, е в това, че вампирите от приказките знаят какво вършат и не могат да се управляват, до момента в който енергийните паразити от действителния живот не всеки път си дават сметка по какъв начин влияят на другите.

Освен това хората губят силата си по друг метод. Напълно обикновено е не всички да реагираме на дадена преживелица по един и същи метод и това евентуално е нещо хубаво.

Някои хора може да се почувстват изтощени от нищожен спор за нещо банално, да вземем за пример къде да отидат на отмора, до момента в който от същата обстановка други ще се заредят с сила. Участието в дребен вербален ръкопашен пердах им работи възбуждащо. От друга страна, те се побъркват, когато се постанова да чакат, до момента в който първата група евентуално не би имала нищо срещу това. Една и съща обстановка, само че радикално разнообразни реакции.

Докато мудността на сътрудниците ще провокира у едни напълно леко – или пък нулево – неспокойствие, други може да анулират цели планове, в случай че близките не показват забележителен възторг още в същия миг. Ако не бъдат признати и оценени по този начин, както считат, че заслужават, те въобще няма да си мръднат пръста. От друга страна, те ще откликнат позитивно на новото и на смяната – неща, които мощно не се харесват на първата група. Една и съща обстановка – и още веднъж радикално разнообразни реакции.

Някои от нас от време на време се нуждаят от отмора, от опцията да седнат, с цел да съберат сили, преди още веднъж да се впуснат напред. Ако прекомерно постоянно пропущаме почивките, просто няма да ни остане сила, с цел да приключим започнатото. Други обаче ненавиждат да седят на едно място и да почиват – те се нуждаят от още по-голяма интензивност в свободното си време, с цел да си върнат силите. Ако нямат опцията да търчат по всички страни с гневна скорост, те бързо ще изгубят предпочитание и ще изпаднат в неприятно въодушевление. Ами това – до момента в който едни хора се нуждаят от другарство, с цел да си изпълнят резервоара, други се усещат изтощени в наличието на хора и диалози. Ако не могат най-малко понякога да остават уединено, с тях става просто невероятно да се поддържа връзка.

Енергийните приливи и отливи са разнообразни при другите хора и това се отнася както за позитивната, по този начин и за негативната сила. Тук няма вярно и погрешно, само че да познавате реакциите си – кое ги предизвика и за какво – може да бъде доста потребно. То ще ви помогне да избегнете съществени неточности и да съхраните силата си за това, което си коства.

Сложно е. Но постоянно въпросът опира просто до това кои сте и какви личностни черти притежавате. По-подробно ще обсъдим тези неща в

загуби “. Знайте, че множеството от тези провокации имат решение.

Независимо какви са персоналните ви реакции, ще е добре да помислите какъв брой значимо е за вас да избягвате, доколкото е допустимо, тези енергийни загуби. На какво сте подготвени, с цел да можете да поддържате цялостен енергиен потенциал, когато имате най-голяма потребност от него? А за какво не и непрекъснато?

В тази книга ще прегледам в детайли разновидности на енергийния върколак – по какъв начин да ги разпознаете, по какъв начин ви се отразяват и по какъв начин го вършат.

Тук би трябвало да кажа, че това не е единствената книга за енергийни вампири. Прегледал съм доста от тези, които към този момент са издадени, и съгласно мен препоръките, които оферират някои от тях, са изцяло безполезни.

Тази книга се концентрира върху обстановки от всекидневието, неща, които ни се случват много постоянно. Ще обърна обаче внимание и на това по какъв начин съвсем всеки може да се отбрани, в случай че срещне човек, който му въздейства зле.

Кои стават жертва на енергийните вампири? Ами, в действителност всички. Само че всеки вид енергиен върколак оказва друго влияние върху хората. Което е разбираемо. Например вие може да кажете на собствен другар какъв брой мъчно е да се схванеш с Джони. Приятелят ви обаче просто не го възприема по този начин. Джони ли? Той е страховит!

Както нормално, няма елементарни пояснения, когато става дума за човешкото държание. Някого, от който сътрудникът ви се нервира, тъй като го намира за безреден и некадърен да се спре, вие може да смятате за деятелен и да харесвате, тъй като ви зарежда. Друг човек вие намирате за доста необикновен, тъй като съвсем не си отваря устата – но че енергиен върколак! Други обаче ще оценят тази негова дарба да се въздържа от дрънчене на нелепости.

Всеки от нас може да стане жертва на енергиен върколак, само че методите това да стане са доста. Естествено, има разновидности, от които съвсем всички се усещат наранени съвсем еднообразно – като патологичните лъжци, които нямат доста съдружници.

Различните видове енергийни вампири също по този начин ни засягат в друга степен. Тя може да варира от слисване и леко неспокойствие до посттравматичен стрес. Спектърът е доста необятен. Човек постоянно схваща какво се е случило едвам по-късно.

Едно нещо обаче е ясно – когато познавате себе си, ще можете да избягвате въздействието на избрани видове. Самопознанието фактически може да се окаже от основно значение в тази ситуация – вашата най-хубава отбрана против енергийните вампири.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР