Роман, оценен високо от критиците и читателите по целия свят.

...
Роман, оценен високо от критиците и читателите по целия свят.
Коментари Харесай

Ново издание на световния бестселър Четецът“, вдъхновил наградения с Оскар“ филм

Роман, оценен високо от критиците и читателите по целия свят. Първата немска книга, оглавила класацията с бестселъри на „ Ню Йорк Таймс “ и продадена в над 2 млн. копия единствено в Съединени американски щати. Вторият най-любим актуален немски разказ на читателите в Германия съгласно огромна анкета. Творба, въодушевила филм, номиниран за „ Оскар “ в 5 категории и донесълна Кейт Уинслет премията за основна женска роля.

Тази къса статистика потвърждава изрично водещото място, което заема „ Четецът “ от Бернхард Шлинк в актуалната литература. Романът на световнопризнатия немски публицист е по книжарниците от 11 април в ново издание със знака на „ Кръг “. От издателството са заложили на познатия майсторски превод на Любомир Илиев, а модерната корица е нарисувана от Таня Минчева (Kontur Creative).

Дълбоко човечен и вечен, „ Четецът “ шокира и трогва с идентична мощ. С присъщия си спестовен, само че умел жанр Шлинк повежда читателя през комплициран честен лабиринт и споделя незабравима история за любовта и загубата, за виновността и прошката, за прегрешението и изкуплението. А също и за силата на думите като мост сред поколенията и като опция да продължим напред – все пак.



Германия, края на 50-те години на XX век. Случайна среща сред гимназиста Михаел и загадъчната, много по-възрастна от него Хана довежда до пламенна спекулация. Четенето на глас скоро се трансформира в неделима част от техния скришен любовен обред, който ще бележи и двамата вечно. Но всичко посред им завършва ненадейно с необяснимото изгубване на Хана...

Когато пътищата им се пресичат още веднъж, той е студент по право, а тя е изправена пред съда с други някогашни надзирателки в концлагер поради невъобразимо закононарушение по време на Холокоста. Докато следи процеса, Михаел последователно осъзнава, че съвсем през целия си живот Хана е пазила загадка, която счита за по-страшна и от нацисткото си минало...

Въпреки скромния си размер „ Четецът “ изумява със своята философска и психическа дълбочина. Авторът ловко трансформира връзката сред Михаел и Хана в ярка метафора на напъните на следвоенните генерации в Германия да се помирят с мъчителното си историческо завещание. Едновременно любовна история, трилър и историческа драма, романът повдига голям брой значими, общовалидни и постоянно настоящи въпроси за паметта и съвестта – както персоналните, по този начин и груповите. Неслучайно от „ Ню Йорк Таймс “ пишат, че романът „ прескача националните граници “, а от „ Лос Анджелис Таймс “ го дефинират като „ хубав и пагубен “ и допълват, че „ още от първата страница пленява и сърцето, и мозъка “.



​Макар че е част точно от следвоенното потомство, Шлинк отхвърля романът да е автобиографичен. Но в изявление за „ Гардиън “ въпреки всичко признава: „ Тъй като съм изживял някои от тези неща, ги употребявам. По избрани тематики човек може да написа единствено за това, което познава “.

В момента от „ Кръг “ работят по българското издание на нов разказ на писателя – „ Момичето “, който е самобитно продължение на „ Четецът “. През връзката на двама души от изцяло разнообразни светове Шлинк наблюдава над 50 години от най-новата история на Германия – от издигането на Берлинската стена до наши дни. И още веднъж съумява да развълнува и да породи размислиу читателя, като навлиза надълбоко в тематиките за товара на предишното, за търсенето на истината и свободата и завсичко, което ни образува, разделя и събира. 

Бернхард Шлинк (р. 1944 г.) e немски публицист, професор по право и арбитър. Дели времето си сред Берлин и Ню Йорк и се изявява с голям триумф както в художествената, по този начин и в нехудожествената литература. Носител е на голям брой оценки, а международна популярност и самопризнание печели с романа „ Четецът “, оповестен през 1995 година и преведен на повече от 50 езика.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР