Издадената заповед на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за

...
Издадената заповед на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за
Коментари Харесай

Забраняват сечите във вековни гори

Издадената заповед на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за установяване на 109 000 хектара вековни гори е значима стъпка за отбрана на дивата природа в България. Тя е резултат от дългогодишните старания на лесовъди и природозащитници да удовлетворят публичните упования и е отражение на актуалните схващания, че гората не е единствено дървесина.
 
Освен прочувствената им стойност, като мотив за горделивост и източник на ентусиазъм за българите, вековните гори имат най-голямо значение за запазване на водите, филтриране на въздуха и запазване на биологичното многообразие.
 
„ Заповедта на Министерство на земеделието и храните произтича от уговорките, поети от страната, за използване на европейското природозащитно законодателство във връзка с екологичната мрежа Натура 2000 – разяснява новината Нели Дончева, началник „ Гори “ във WWF. – По образеца на други европейски страни избран % от горските местообитания в Натура 2000 се оставят без човешка интервенция. Това може да бъде пример за определяне на баланс сред икономическите, обществените и природозащитни ползи. “
 
За отбрана на вековните гори през последното десетилетие със своята активност способстват Институтът за гората към Българска академия на науките, Лесотехническият университет, Коалицията „ За да остане природа в България “ и прогресивни лесовъди в горските стопанства.
 
„ WWF изследва над 150 000 хектара гори в Западни Родопи, Стара планина и Средна гора – добави инж. Александър Дунчев, специалист „ Гори ” във WWF. – Благодарение на теренните експедиции са открити и картирани 25 000 хектара вековни гори със модерни научни способи. Част от тези гори са включени в заповедта на министерството. “
 
Според него грижата и задължението да се опази този скъп запас не е единствено на страната, а и на всички жители. Публичната онлайн платформа на WWF за горите в България е достъпна за всеки и на нея може да се открие къде са вековните гори и при потребност да се използва за тяхната отбрана.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР