Изчисленията на Булгаргаз показват, че в случай, че в ценообразуването

...
Изчисленията на Булгаргаз показват, че в случай, че в ценообразуването
Коментари Харесай

"Булгаргаз" изчисли, че без газа от посредниците на ПП в Чирен, цената щеше да е 15% по-ниска

Изчисленията на " Булгаргаз " демонстрират, че при положение, че в ценообразуването не се включват количества за рандеман от газохранилището, то контролираните цени за февруари и март 2023 година биха били до 15% по-ниски. За да се обезпечи равномерен преход и в оптималната степен да бъдат предпазени ползите на двете страни, " Булгаргаз " предлага на своите клиенти образуването на продажните цени по договорите да се извърши с добавка на закрепена награда. Това декларират от Булгаргаз в писмо до БТПП.
 
" Булгаргаз " продава количества природен газ по контролирана от Комисията за енергийно и водно контролиране цена на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. На всички останали клиенти " Булгаргаз " продава количества природен газ по свободно контрактувана сред страните цена.
 
Енергийната компания предлага обединен метод при формиране на цените, по които доставя природен газ на контролирания пазар и надлежно цените по договорите, които в началото са подписани при изискванията на контролирани цени, а след влизането в действие на законите, следва да се извършват при свободно контрактувани цени.
 
Целта на осъществената през 2023 година актуализация на наградата, употребена при образуването на свободно контрактуваната цена, е да се покрият разноски на Булгаргаз, които са изключени от ценообразуването по контролирана цена от КЕВР. Така избраната цена за свободен пазар резервира възвръщаемостта на капитала на сдружението и подсигурява бистрота на цените на либерализирания вътрешен пазар.
 
Сделките, които " Булгаргаз " подписва за покупка на природен газ, са за равномерна доставка през месеца, като цените, по които се подписват покупко-продажбите за доставка най-често са обвързани с борсовите показатели ТТЕ fm (TTF идващ месец) и НН (хенри хъб). Индексът TTF fm регистрира цената на продадените и закупени количества на най-ликвидния газов хъб в континентална Европа за доставка през идващия месец.
 
Формираната продажна цена на " Булгаргаз " включва и планувани за рандеман количества от ПГХ Чирен ", които са нагнетени при извънредно високи цени през 2022 година по подписани авансово контракти с интервал на доставка април — октомври 2022 година и са с най-висока стойност в ценообразуващия микс през добивния интервал.
 
Дружеството образува контролираната цена, като " Общественият снабдител образува цената на природния газ на входа на газопреносните мрежи въз основа на прогнозните разноски за неговата доставка и прогнозните количества природен газ за доставка от сдружението по отношение на публичната доставка на природен газ, програмата за освобождение на природен газ, както и дълготрайните контракти и краткосрочните покупко-продажби за доставка на природен газ по свободно контрактувани цени, по които е страна.
 
" Булгаргаз " има подписани контракти за доставка на количества от към 40 000 - 85 000 MWh дневно през другите месеци, които по закон, за гарантиране на доставките, е задължено да обезпечи авансово и да включи в заявката за образуване на цената към КЕВР. Изпълнявайки функционалността на публичен снабдител, сдружението не купува количества на борсата на дневна или седмична база в границите на месеца на доставка.
 
 
С цел обезпечаване на количества за клиентите си, през септември 2022 година " Булгаргаз " разгласи търгове за доставка за цялата 2023 година, като класира участниците по два съществени критерия към датата на оценката - " най-ниска цена " и " метод на заплащане ". В допълнение от компанията напомнят, че за балансиране на контролираната цена за април 2023 година, " Булгаргаз " организира през март месец спомагателен търг с аршин най-ниска доставна цена.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР