Избягалият от Афганистан президент Ашраф Гани излезе с обръщение към

...
Избягалият от Афганистан президент Ашраф Гани излезе с обръщение към
Коментари Харесай

Ашраф Гани с обръщение към афганистанския народ, избягал по чехли и само с книги в ръце

Избягалият от Афганистан президент Ашраф Гани излезе с послание към нацията през Facebook, където изясни за какво е напуснал страната, заяви съветското онлайн издание " Известия ".

Гани твърди, че е бил заставен да избяга и дава обещание в най-скоро време да се завърне в родината. Отрича и изказванията, че е отмъкнал 169 млн. $ от хазната със себе си.

" Принудиха ме да напусна Кабул, не желаех да дам мотив за кръвопролития в столицата ", съобщи Гани.

По думите му, той се е намирал в президентския замък, когато защитата му съобщила, че е осъществен прелом и талибаните са завладяли столицата. Гани твърди, че талибаните са дали обещание да не влизат в Кабул, само че в действителност по-рано са обкръжили президентския замък.

Избягалият президент отбелязва още, че ще продължи напъните си " за реализиране на правдивост за афганистанците ". Той споделя още, че афганистанският народ желае мир и почита напъните на някогашния президент на страната Хамид Карзай и ръководителя на Съвета по националното помиряване в Афганистан Абдула Абдула.

Също по този начин в обръщението към народа Гани акцентира, че изказванията за откраднатите пари от хазната са голословни.



" Обвиняват ме, че съм отнесъл със себе си пари. Но всичко това са неистини. Аз отпътувах от страната по една риза, тюрбан и чехли, и съумях да взема единствено няколко книги в една чанта ", декларира президентът-беглец.

 Избягалият президент отнесъл 169 млн. $ с хеликоптер от Кабул Виж още

По-рано през днешния ден бе обявено, че Ашраф Гани е признат в една от болницинте на Абу-Даби. Външното министерство на Обединените арабски емирства удостовери, че той се намира в страната, само че точното му местоположение не се оповестява.

Гани избяга на 15 август, когато талибаните влязоха в Кабул и оповестиха войната в Афганистан за завършена. Президентът подаде оставка в същия ден и напусна страната, като в началото се съобщаваше, че се намира в Оман, където е дошъл от Таджикистан. Междувременно таджикското външно министерство опроверга информацията, че самолетът му е навлизал във въздушното пространство на страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР