Избягалият банкер Цветан Василев днес бе разпитан от съдия от

...
Избягалият банкер Цветан Василев днес бе разпитан от съдия от
Коментари Харесай

Висшият съд в Белград разпита Цветан Василев

Избягалият банкер Цветан Василев през днешния ден бе разпитан от арбитър от Висшия съд в Белград. Разпитът бе във връзка новото искане на българската прокуратура за неговото изгонване, оповестиха от съда. Бил е плануван и втори разпит за 23 март, тъй като през днешния ден не е имало прокурор по време на диалога, а отбраната на Цветан Василев е поискала в допълнение време за правенето на отговор. 

Решението за изгонването на Цветан Василев продължава повече от 6 години, напомня кореспондентът на БГНЕС от Белград. През септември 2014 година българското министерство на правораздаването изпрати до сръбското правосъдно ведомство искане за предаването на Цветан Василев. До момента няма отговор на българската молба, тъй като на два пъти Апелативният съд върна делото за разглеждане на по-нисша инстанция.

Още в края на 2014 година Висшият съд се произнесе за предаването на Василев, само че Апелативният съд анулира това решение след жалбата на банкера. След това съдът още веднъж прикани за връщането му в България, само че отново Апелативният съд в западната ни съседка анулира това решение през април 2017 г. Така се стигна до решението от 3 декември 2019 година, когато Висшият съд още веднъж изиска разглеждане на настояването на прокуратурата в България за изгонването на притежателя на банкрутиралата банка КТБ.

Сръбското издание " Инсайдър " напомня, че преди да бъде издадена международна заповед за арест, в края на 2012 година Цветан Василев купува стъкларския цех в Парачин. След придобиването на завода от Василев той усилва отговорностите си 70 пъти, само че това не му пречи да направи подаяние за фондацията на брачната половинка на някогашния сръбски президент Драгица Николич на стойност от 1.2 млн. динара. Самият Томислав Николич призна, че брачната половинка му е получила подаяние от Цветан Василев.

В началото на месец февруари основният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които още веднъж ги сезира за зародилите компликации по осъществяването на изпратените молби за екстрадиция на Василев. 

" Липсата на дефинитивно правосъдно решение на способените управляващи на замолената страна - Република Сърбия по този съответен случай, по отношение на водено от българските управляващи наказателно произвеждане против българския жител Цв. В., слага под подозрение ефикасното приложение на Европейската спогодба във връзка с отговорностите на произнасянето на замолената страна в рационален период “, пишеше в писмото на основния прокурор. В него се припомня, че към сегашния миг са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските управляващи по съответния ред на първичната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на спомагателната молба за екстрадиция на въпросното лице. Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, съобщи Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел преди месец.

Според някогашния сръбски министър председател Зоран Живкович, Цветан Василев е финансирал партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата групировка на външния министър Ивица Дачич . " Белград отхвърля да съобщи на България Цветан Василев, тъй като той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше разрешено да приватизира стъкларския цех в Парачин. И това не бе елементарна корупционна скица. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, в случай че нямаше закрилата на страната “, сподели още Живкович в постройката на сръбския парламент единствено няколко дни след писмото на Гешев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР